Emissie Hagemeyer succes

De nieuwe aandelen van het handelshuis Hagemeyer hebben veel belangstelling getrokken. Beleggers hebben op 90,7 procent van de aandelen ingeschreven. Met de emissie, die in totaal 460 miljoen euro moet opleveren, heeft het Naardense AEX-fonds het vege lijf weten te redden. De rest van de aandelen is, zoals eerder afgesproken, overgenomen door de banken die de emissie begeleiden. Deze stukken zijn inmiddels, tegen een koers van 1,64 euro, doorverkocht aan institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen).

Als gevolg van de geslaagde reddingsactie steeg de koers op de Amsterdamse beurs met 11 procent tot 1,75 euro. De bestaande aandeelhouders kochten de nieuwe aandelen voor 1,20 euro. ,,De emissie ging erg goed en beleggers kopen nu het aandeel Hagemeyer omdat het [voorlopig] een van de laatste reddingspogingen in Nederland is'', aldus een handelaar vanochtend tegen het persbureau Reuters.

De emissie maakte deel uit van een herfinanciering van in totaal 1,5 miljard euro. Vandaag is de inschrijving begonnen van een converteerbare obligatielening die 150 miljoen euro moet opbrengen. Hagemeyer heeft bij de banken circa 1 miljard euro schuld.

Hagemeyer maakte vanochtend verder bekend dat het Amerikaanse Gateway Data Sciences zijn schadeclaim tegen het Naardense handelshuis heeft verhoogd van 6 miljoen naar 35,9 miljoen euro. Het gaat in feite om een tegenclaim, als reactie op een schadevergoeding (6 miljoen euro) die Hagemeyer Foods zes jaar geleden van Gateway Data Sciences eiste. Hagemeyer Foods beschuldigde de Amerikanen van fraude en wanprestaties. Hagemeyer zegt zich niet druk te maken over de claim. ,,De tegenvordering is ongegrond en wij hebben goede argumenten om deze te weerleggen.''

Eerder deze maand rapporteerde Hagemeyer een verlies van 204 miljoen euro over de eerste negen maanden van dit jaar. De handelaar in producten voor de industriële en bouwsector zoals veiligheidsbrillen, kabels en stekkers, verwacht dat het verlies over heel 2003 zal oplopen tot rond de 285 miljoen euro. Analisten verwachten dat Hagemeyer ook in 2004 een verlies zal boeken.