Een gezapige conversatie

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In het nuchtere Nederland loop je doorgaans niet te koop met je ambities, zo vinden schrijver Leon de Winter en actrice Halina Reijn. De twee zijn te gast in deze aflevering van het programma Krachtstroom van de AVRO. De presentatoren Yoeri Albrecht en Lennart Booij proberen in het interviewprogramma te achterhalen wat de drijfveren zijn van hun gasten.

Halina Reijn groeide op in een hippiegemeenschap. Ze studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht. Reijn is bekend van speelfilms als Zus & Zo, De Passievrucht en recentelijk van de sprookjesfilm Grimm. Leon de Winter werd geboren in een orthodox joods gezin in Den Bosch. Hij ging naar de Filmacademie In Amsterdam. Zijn boeken Kaplan, Hoffman's honger en God's gym werden bestsellers. Naast zijn schrijversschap is hij columnist voor Elsevier, als opvolger van Pim Fortuyn.

Op het eerste gezicht lijkt het een ongebruikelijke combinatie: de controversiële auteur Leon de Winter versus de bejubelde jonge actrice Halina Reijn. Toch blijken ze meer in overeenkomst te hebben dan aanvankelijk het geval lijkt. Beiden verloren hun vader op jonge leeftijd. Het vormde de inspiratiebron voor hun loopbaan. ,,Ik ben tot op de dag van vandaag dat jongetje van elf'', verklaart Leon de Winter. Halina Reijn verwerkte de dood van haar vader door acteren: ,,Als ik dat niet had gehad, weet ik niet of ik er zo uitgekomen was''. Ook De Winter beschouwt zichzelf als een acteur. ,,Schrijven is voor een groot deel acteren achter een tafel.'' Beiden schaamden zich voor hun gezin. De Winter voor zijn joodse ouders die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd, maar de gruwelen niet konden verwerken. Reijn geneerde zich het nieuwbouwhuis in Groningen, waar ze in haar tienertijd naartoe verhuisde, ,,terwijl het achteraf eigenlijk heel gezellig was.'' Het botert tussen de gasten, getuige de instemmende glimlachjes over en weer. Een interessant schouwspel. Toch wordt het geen vuurwerk. Doordat ze vrijwel dezelfde mening zijn toegedaan, barst er geen discussie los. Het gevolg is een ietwat gezapig geheel. Helemaal als de interviewer van zijn gasten wil weten waar het volgens hen om draait in het leven. ,,Liefde'', is het weinig verrassende antwoord van De Winter. En Halina Reijn is het daar vanzelfsprekend mee eens.

Krachtstroom, Ned.1, 23.17-23.50u.