Duitsland vreest voor banen Aventis

De Duitse regering vreest dat een deel van de Duitse arbeidsplaatsen van het Frans-Duitse farmacieconcern Aventis verloren zal gaan als de Franse concurrent Sanofi-Synthélabo het bedrijf overneemt. Sanofi deed deze week een overnamebod dat door Aventis is afgewezen.

Aventis ontstond in 1999 uit een fusie tussen het Duitse Hoechst en het kleinere Franse Rhone-Poulenc. Aventis heeft in Duitsland 9.000 werknemers, het leeuwendeel in Frankfurt.

,,De Bondsrepubliek Duitsland heeft er groot belang bij dat de standplaats niet wordt verzwakt'', aldus minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid, Wolfgang Clement (SPD). Clement zei dat de regeringen in Berlijn en Parijs over de kwestie met elkaar in gesprek zijn. In hoeverre de regering in Berlijn het overnamegevecht kan beïnvloeden is onduidelijk omdat het in essentie gaat om een strijd tussen twee bedrijven.

Het bod van Sanofi is gebaseerd op de veronderstelling dat de gezamenlijke onderneming tot 2006 1,6 miljard euro aan synergie-effecten kan realiseren. De Franse regering heeft laten weten dat in Frankrijk geen arbeidsplaatsen verloren gaan. De regering van deelstaat Hessen, standplaats van een aantal Aventis-vestigingen, concludeert daarom dat de Fransen het op Duitse banen voorzien hebben. ,,Het is niet alleen een kwestie van het ruilen van aandelen'', aldus minister-president Roland Koch (CDU), ,,het gaat ook om banen en onderzoek.'' Het Duitse personeel van Aventis ziet niets in de overname. De voorzitter van de ondernemingsraad sprak van een ,,catastrofe'' voor het personeel.