De Tweeling voor Oscar genomineerd

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft een Nederlandse film een Oscar-nominatie behaald in de categorie Foreign Language. De tweeling van Ben Sombogaart is gisteren door de leden van de Academy of Motion Picture Arts genomineerd.

Andere kandidaten in deze categorie zijn de Franstalig Canadese The Barbarian Invasions, de Zweedse Evil, The Twilight Samurai uit Japan en Zelary uit Tsjechië. Producent Anton Smit van Idtv Film vreest vooral de concurrentie van The Barbarian Invasions, die net als De tweeling door distributeur Miramax is aangekocht voor de Amerikaanse markt. Toen Miramax De tweeling kocht op het filmfestival van Cannes zei directeur Weinstein tegen Smit: ,,Dit is zeker een nominatie en misschien wel een winnaar.''

De nominatie voor De tweeling, over tweelingzusjes die de Tweede Wereldoorlog gescheiden in Duitsland en Nederland doormaken en elkaar later terugvinden, is de zevende voor een Nederlandse film en de vierde in de laatste tien jaar. Bij de winnaars in deze categorie staat Nederland met drie prijzen op de derde plaats, na Italië (tien keer) en Frankrijk (negen keer). Deze positie deelt Nederland met Spanje, Zweden en de Sovjet-Unie.

Ook in andere categoriën zijn dit jaar Nederlanders genomineerd: Ben van Os en Cecile Heideman voor de art en set direction van de film Girl With a Pearl Earring en Dien van Stralen voor de kostuums in deze film over Vermeer, die voor een deel in Delft is opgenomen.

,,Wij krijgen als klein land onevenredig veel nominaties en Oscars'', zegt directeur Toine Berbers van het Fonds voor de Nederlandse Film. ,,Mijn Franse collega is jaloers op ons.'' Aan de andere kant, zegt Berbers, doen Nederlandse films het op Europese festivals niet zo goed als Good Bye, Lenin! of als Deense films. ,,Hier heerst kennelijk een andere smaak dan in de VS. Daar moet je niet te arty zijn.''

Ben Sombogaart heeft geen verklaring voor het relatief grote aantal Nederlandse nominaties van de laatste jaren. ,,Vorig jaar werd Zus & Zo genomineerd en zelfs Paula van der Oest begreep niet waarom. Bij De tweeling ligt het meer in de lijn der verwachting: een aangrijpend verhaal dat de oudere leden van de Academy mooi vinden.''

De tweeling won op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de beste film. Volgens Idtv-Filmdirecteur Smit is De tweeling ook internationaal op weg een succes te worden. In Engeland bezocht hij onlangs een vertoning voor proefpubliek. ,,De mensen bleven na afloop nog minutenlang zitten om de tranen uit hun ogen te vegen.'' Alleen Duitse distributeurs hadden volgens hem weinig interesse. ,,Er zitten iets te veel vervelende Duitsers in, denk ik.''