Bagdad: aanslag met een hulpauto

Bij een zelfmoordaanslag op een hotel in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend vier mensen, onder wie een Zuid-Afrikaan en de dader om het leven gekomen. De aanslag volgde op een dag vol geweld, waarbij onder anderen zes Amerikaanse militairen werden gedood.

Doelwit van de zelfmoordaanslag was hotel Shaheen, waar veel buitenlandse zakenlieden komen en waar de Iraakse minister van Arbeid, Sami Azara al-Majoun, woont. De minister, die ten tijde van de explosie in het hotel was, bleef ongedeerd. Behalve de doden vielen er zeker 17 gewonden. De aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist in een ambulance waarin volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder 250 tot 300 kilo explosieven waren opgeborgen. Het was de eerste grote zelfmoordaanslag in Bagdad sinds die van 18 januari bij de toegang tot het hoofdkwartier van het Amerikaanse bestuur, waarbij 31 mensen werden gedood en meer dan 100 gewond. De slachtoffers waren vooral mensen die voor een veiligheidscontrole stonden te wachten.

Gisteren was ook al een dag vol geweld in Irak. Bij bomexplosies langs de weg bij Khaldiya ten westen en Iskandariya ten zuiden van Bagdad werden in totaal zes Amerikaanse militairen gedood. Bij de aanslag bij Khaldiya werden ook twee Iraakse burgers gedood. Bommen langs de weg die tot ontploffing worden gebracht als een Amerikaans konvooi passeert, zijn een favoriet wapen van rebellen in sunnitisch gebied rondom Bagdad. In totaal zijn deze maand nu 35 Amerikaanse militairen bij aanvallen om het leven gekomen, 13 meer dan in december.

Twee medewerkers van de Amerikaanse televisiezender CNN werden gisteren gedood toen hun auto vlakbij Bagdad onder vuur werd genomen. De twee mannen, een chauffeur en een tolk, waren op weg terug naar de hoofdstad vanuit het zuiden. Een cameraman liep lichte verwondingen op.