`Amsterdam is fraudecentrum'

Amsterdam is het centrum geworden van de wereldwijde fraude door Westafrikaanse netwerken. Dat zegt René van der Wouw, projectleider van het Bureau Financiêle en Economische Recherche van de Amsterdamse politie vanavond in Twee Vandaag. De opbrengst van de fraude, geschat op een half miljard, wordt volgens hem geïnvesteerd in andere vormen van criminaliteit waaronder cocaïnesmokkel vanaf de Antillen. Ook bolletjesslikkers worden door de Nigerianen naar Nederland gestuurd, blijkt volgens Twee Vandaag uit eigen onderzoek. De oplichters, voornamelijk Nigerianen en andere Westafrikanen, versturen jaarlijks miljoenen e-mails over de hele wereld waarin de ontvangers enorme bedragen in het vooruitzicht worden gesteld. Mensen die ingaan op zo'n e-mail worden volgens Twee Vandaag vrijwel zonder uitzondering naar Amsterdam gelokt om daar de transactie af te ronden.