Alle dertien dood

De Uitvaart top-50 wordt nog altijd gedomineerd door klassieke en stichtelijke muziek en ook vogelgeluiden blijven populair in de aula. Maar volkszanger Frans Bauer rukt op. `Bij ieder afscheid valt een traan' is binnengekomen op 37.

Jan Smit heeft het nog net gered. Met Ik zing dit lied (over een jongen die zijn overleden oma toezingt) bungelt de Volendamse volkszanger onderaan de Uitvaart top-50, het gisteren gepubliceerde jaaroverzicht van de grootste begrafenis- en crematiehits. De lijst van 2003 is samengesteld uit de playlist van 22.000 uitvaarten van verzekeraar Monuta.

Nederlandse liedjes doen het goed in de aula's. Naast Jan Smit zijn diens plaatsgenoot Piet Veerman (Sailing home), Rob de Nijs (Zo zal het zijn) en André Hazes (Droomland) vertegenwoordigd, evenals de noordelijke streektaalzanger Ede Staal, die maar liefst drie keer genoteerd staat. Rita Hovink is terug van weggeweest: ze komt nieuw binnen op nummer 42 met haar klassieker Laat mij alleen (alleen met al mijn verdriet).

Opvallendste verschijning in de lijst is Frans Bauer. De populaire Brabantse zanger is duidelijk in opmars. Op rode rozen vallen tranen, gestegen naar 29, stond er een jaar eerder ook al in, en op 36 en 37 komen twee nummers nieuw binnen: De Regenboog (een duet met Marianne Weber) en Bij ieder afscheid valt een traan. Het lijkt er daarmee op dat de oproep van het bisdom van Den Bosch niet gewerkt heeft. Bisschop Hurkmans zei vorig jaar nog dat de liedjes van Frans Bauer niet gepast zijn op een begrafenis en hield een pleidooi voor meer ingetogen muziek.

Meer dan de helft van de hitparade bestaat overigens nog altijd uit klassieke en stichtelijke liedjes. Het katholieke volksdeel bleef eensgezind het Ave Maria trouw, dat net als in 2002 op nummer één staat. Onder de liefhebbers van klassieke muziek bleven Vivaldi's Vier jaargetijden en Griegs Morgenstimmung populair. Ook de vogelgeluiden uit Et les oiseaux chantaient van Sweet People bleven stevig verankerd in de top 10.

Verliezers van het afgelopen jaar waren James Last, die met Biscaya uit de lijst verdween, net als Vera Lynn (For the time you say goodbye) en Vangelis (Conquest of paradise). Opvallend is dat Vangelis met het nummer Message op nummer 1 staat in de concurrerende Uitvaart top-50 van verzekeraar Dela, een nummer dat in de Monuta-lijst helemaal niet voorkomt.

De Dela-lijst bestaat sowieso vrijwel volledig uit popliedjes, terwijl Monuta niet verder komt dan twee: Candle in the wind van Elton John (het liedje van de uitvaart van prinses Diana) en Tears in heaven van Eric Clapton. De verklaring voor het verschil is dat Dela's top-50 wordt samengesteld aan de hand van op de Dela-website uitgebrachte stemmen, en dus niets zegt over welke liedjes ook daadwerkelijk gedraaid worden op begrafenissen en crematies.

Terwijl de Monuta-lijst een getrouwe weergave vormt van de muzieksmaak van zeventigplussers, geeft de Dela-lijst vermoedelijk een goede indicatie van hoe de Uitvaart top-50 er over, pakweg, vijftig jaar uitziet. De nabestaanden van nu zijn immers de overledenen van morgen. Als de bezoekers van de Dela-website representatief zijn voor deze groep, groeien liedjes als The Rose van Bette Midler, November rain van Guns'n'Roses en Angels van Robbie Williams in de toekomst uit tot grote uitvaarthits. Ook Wim Sonneveld maakt zijn comeback met Het dorp.

Kanshebbers voor de Uitvaart top-50 van volgend jaar – de tipparade, zeg maar – zijn het recente Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato en De Steen van Paul de Leeuw (een cover van een liedje van Bram Vermeulen). En wie weet de recente populaire dance versie van Mozarts Requim: klassieke muziek met een housebeat.

Om in de Monuta-lijst te komen moet een nummer landelijk ongeveer 350 keer gedraaid worden. De nummer 1, Ave Maria, is in 2003 in totaal zo'n 7.000 keer gedraaid, dus op iets minder dan vijf procent van alle uitvaartdiensten. En Mieke Telkamps uitvaartklassieker Waarheen, waarvoor kwam toch nog altijd 3.500 keer voorbij en haalde daarmee de top 3.

Het kan ook heel snel gaan met een nummer: Monuta geeft sinds augustus al zijn klanten een in eigen beheer uitgebrachte cd met begrafenismuziek. Die staat nu al op nummer 13.