Zuluaga plots in halve eindstrijd

Fabiola Zuluaga is de verrassing in Melbourne. Een Colombiaanse in de halve eindstrijd.

Fabiola Zuluaga hoefde niet eens in actie te komen om de grootste prestatie uit haar loopbaan te leveren. De 25-jarige Colombiaanse drong vandaag door tot de halve finale van de Australian Open nadat haar tegenstandster Amelie Mauresmo zich met een rugblessure had teruggetrokken. Plotseling kreeg Colombia er met Zuluaga een sportheld bij. Nog nooit wist een tennisser uit het Zuid-Amerikaanse land zover te komen op een van de vier grandslamtoernooien.

Zuluaga was geëmotioneerd toen ze hoorde dat Mauresmo niet in staat was om te spelen. ,,Dit is een droom'', zei de tennisster tegen het Franse persbureau AFP. ,,Ik voel het kriebelen in mijn buik als ik eraan denk dat ik in de halve finale van een grandslamtoernooi sta. Maar aan de andere kant vind het spijtig voor Mauresmo. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk weer herstelt.''

Zuluaga begon vorige week als de nummer 32 van de plaatsingslijst aan de Australian Open. Door overwinningen op de Japanse Shinobu Asagoe, de Argentijnse Mariana Díaz-Oliva, de Amerikaanse Jill Craybas en de Hongaarse Aniko Kapros haalde ze de kwartfinales. Hoewel ze in de kleedkamer de geruchten al had gehoord over een blessure van Mauresmo bereidde Zuluaga zich samen met haar coach voor op de belangrijkste partij van haar carrière. Maar tijdens een korte training stelde Mauresmo vast dat spelen geen zin had. Aangeslagen verborg ze haar gezicht in een handdoek.

Kort daarop stond Zuluaga de internationale pers te woord. De voormalige pupil van de Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri zei vooral blij te zijn dat ze haar landgenoten eindelijk eens wat positief nieuws kon brengen. ,,De slechte situatie in mijn land is voor mij een motivatie om te presteren. Ik ben er trots op dat ik een Colombiaanse ben die goede dingen doet'', zei Zuluaga. In de halve eindstrijd komt ze uit tegen nummer één van wereld, Justine Henin. De Belgische rekende in twee sets (7-5 en 6-3) af met de Amerikaanse Lindsay Davenport. De twee andere kwartfinales bij de vrouwen worden morgen gespeeld.