Verbod voor pers ongeldig

De Antilliaanse minister-president Mirna Louisa-Godett mag geen journalisten de toegang weigeren tot haar persconferenties. Dat heeft de rechtbank in Willemstad gisteren in kort geding bepaald. Het kort geding was aangespannen door de Antilliaanse krant Amigoe en journalist Marjo Nederlof, tevens correspondent voor deze krant.

Louisa-Godett liet Nederlof na haar wekelijkse personferentie op 9 januari weten dat zij niet meer welkom was. Dat gebeurde nadat tussen beiden een handgemeen was ontstaan waarbij Louisa-Godett de journaliste een eerder uitgedeelde brief uit handen trok.

Amigoe en Nederlof beschouwen dat toegangsverbod als een inbreuk op hun vrije nieuwsgaring, zo voerden zij aan tijdens het geding. Rechter J. de Wit van het Gerecht op Curaçao stelde hen in het gelijk. ,,Zodra (een lid van) de regering een persconferentie houdt, zal hij of zij daartoe in principe alle nieuwsmedia moeten uitnodigen.'' Hij verwees verder naar artikel 10 van het verdrag van Rome en artikel 19 van het verdrag van New York waarin het recht op vrije meningsuiting en nieuwsgaring aan iedereen wordt toegekend.

Het gerecht vond het niet relevant wat de juiste toedracht is geweest van het handgemeen. ,,Een zodanig onderzoek zal er naar alle waarschijnlijkheid toe leiden dat de minister-president nog verder in verlegenheid wordt gebracht dan zij nu al, grotendeels door eigen toedoen, is.''

Het vonnis van De Wit kan ook in de Nederlandse verhoudingen tussen pers en politiek relevant zijn. De wekelijkse persconferentie van de minister-president is uitsluitend toegankelijk voor leden van de Parlementaire persvereniging (PPV) en de rijksvoorlichtingsdienst organiseert persbijeenkomsten over het koninklijk huis voor een beperkte groep `royalty-watchers'. Volgens de PPV is de minister-president op haar uitnodiging aanwezig en is het vonnis daarom niet voor die bijeenkomst van toepassing. Hetzelfde geldt volgens woordvoerder Van der Wulp van de rijksvoorlichtingsdienst voor de persbijeenkomsten over het koninklijk huis.