Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de campagne van senator John Kerry, een van de Democratische presidentskandidaten. Verder aandacht voor onrust op de Beverwijkse bazaar: allochtone standhouders vinden dat ze te weinig inspraak krijgen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. Gesprek met Hans van den Broek over het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand en over de rol van de VS in het Midden-Oostenconflict. Cabaretière Lenette van Dongen spreekt over haar nieuwste show Vedette. Jolande Bijl over haar succesvolle cursus Hoe word ik gelukkig?. Ned.1, 21.55-22.43u.

Nova. Interview met directeur G. van Miltenburg van het Haagse Terra College n.a.v. de recente moord op zijn school. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Floris, de televisie-serie. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Sportjournaal. Negen jaar geleden kregen zestien kansarme Braziliaanse kinderen een `voetbalvakantie' in Nederland. Kortgeleden werden de straatvoetballertjes opnieuw bezocht in Rio de Janeiro: acht van de zestien jongens zijn inmiddels om het leven gekomen. Van de resterende acht zitten er twee in de gevangenis en is er één een belangrijke drugsleider geworden. Ned.2, 22.45-23.15u.

KUNST

R.A.M.:IFFR 2004. Dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam, met interviews, tips en sfeerreportages. Ned.3, 23.47-0.00u.

PRAATPROGRAMMA

PREMtime. Aandacht voor `de vergeten groep van 200.000 witte achterstandskinderen' en een reportage over het uitzettingsbeleid voor ongewenste vreemdelingen. Ned.3 21.30-22.00u.

FILM

M*A*S*H (Robert Altman, 1970, VS). Tijdens de oorlog in Korea wordt in een mobiel Amerikaans legerhospitaal op zwarte humor niet bezuinigd. De Altman-absurdismen (naar een roman van Richard Hooker) vormden de basis voor de sitcom met dezelfde titel, die ook zonder filmacteurs Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt en Sally Kellerman een tv-klassieker werd. RTL 5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Turner & Hooch (Roger Spottiswoode, 1989, VS). Het acteursgebod `Werk nooit met dieren; je wordt weggespeeld' sloeg Tom Hanks voor deze lauwe politiekomedie in de wind: als rechercheur Turner heeft hij de reusachtige hond Hooch onder z'n hoede. Het bakbeest is de kroongetuige in een moordzaak. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Doctor in trouble (Ralph Thomas, 1970, Groot-Brittannië). De Britten fabriekten maar liefst zeven delen van de appelflauwe Doctor-filmreeks in elkaar, waarvan dit de laatste was. Dokter wordt verstekeling op cruiseschip, geeft zich uit voor steward en ziedaar: humor om te lachen. 't Is net als met de eveneens Britse Carry on-serie: je moet er eentje hebben gezien om te weten dat je de rest best kunt missen. BBC 1, 1.20-2.50u.

Caught (Max Ophüls, 1949, VS). Edelbitter melodrama over fotomodel (Barbara Bel Geddes) dat weliswaar gehuwd is met goeduitziende zakenman (Robert Ryan), maar bij nader inzien toch valt voor arts met nobele inborst (James Mason). Bel Geddes zou decennia later bejaard kind aan tv-kijkershuis worden met haar rol van Miss Ellie Ewing in Dallas. Morgen, zwart-wit, BBC 2, 15.00-16.30u.

RADIO

Kunststof. Nog geen jaar nadat de bohémien onder de dichters, Simon Vinkenoog, zijn 75ste verjaardag op Ruigoord vierde, is er een nieuw boek. Volgende week verschijn Goede raad is vuur, waarin Vinkenoog het poëtische universum ontrafelt en daar zichzelf meteen een plaats in geeft. Radio 1, 19.00-20.00u.

Is dit nog wel Jazz? Eerste concert in Nederland van trio The Bad Plus. Jazzbenadering van popsongs en eigen stukken. Ethan Iverson piano, Reid Anderson bas, Dave King drums. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Music-Hall, met bijdragen van Wim de Bie, Arie Storm, Christophe Vekeman en Jan Mulder. Zanger-gitarist Ad Vanderveen maakt muziek met het Music-Hall Orkest. Verder een reportage over het Italiaans cultuurhuis Instituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi in Amsterdam. Marten Minkema bezocht de prijsuitreiking voor vertaalwerk en Italië-studies. In de serie Meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek de twintigste aflevering over de muziek uit Congo. 747AM, 2102-23.00u.