Stijging aantal verkeersboetes

De politie heeft in 2003 bijna 10,6 miljoen boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan in 2002. Het aantal bonnen dat werd uitgeschreven nadat de politie de bestuurder aan de kant had gezet, steeg vanwege een verhoogd aantal controle-uren van verkeershandhavingsteams van de politie met ruim 18 procent tot ruim 1,3 miljoen. Dat is gebleken uit de cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De meeste boetes, 7,6 miljoen, zijn gegeven voor te hard rijden. ,,Hoewel de meeste mensen denken dat op de snelweg veel snelheidsovertredingen worden gemaakt, wordt 51 procent van de hardrijders bekeurd binnen de bebouwde kom'', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het aantal parkeerovertredingen staat met ongeveer 1,18 miljoen op de tweede plaats, gevolgd door rood licht rijden (385.000).