Staken voor 1.000 procent in Zimbabwe

Een looneis van 1.000 procent of een staking? Elk kwartaal CAO-overleg? In Nederland ondenkbaar, de praktijk in Zimbabwe. ,,Wij sluiten sinds vorig jaar elke drie maanden een nieuwe CAO af. We moeten wel, want binnen een paar maanden tijd is de inflatie weer met een paar honderd procent toegenomen. Een afspraak met een looptijd van een jaar heeft geen zin.''

Hij lacht erbij, maar ,,het is geen grap'', zegt Gift Chimanikire, algemeen secretaris van de vakbond voor post en telecommunicatie van Zimbabwe. Voor een loonstijging van in totaal 1.000 procent staakte zijn vakbond vorig jaar uiteindelijk drie keer. Elke drie maanden ging de lonen omhoog met 250 procent.

Chimanikire is in Nederland en heeft vandaag de FNV Vakbondsrechtenprijs ontvangen. De FNV reikt deze prijs elke twee jaar uit aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor respecteren van vakbondsrechten.

Zimbabwe is bankroet. Maandelijks groeit de inflatie met tientallen procenten. De herverdeling van de landbouwgronden van de afgelopen jaren is mislukt.

In zijn land heeft Chimanikire het op dit moment vooral druk met de strijd tegen werkgevers die alleen mensen op tijdelijke contracten aannemen. Zonder enige rechten, geen pensioen, ziektekostenverzekering of wat dan ook. ,,De werkloosheid is zo hoog dat werknemers veel accepteren. Ze worden daarbij ook onder druk gezet om geen lid te worden van de vakbond. Maar bij ons wordt er nog gestaakt. Wij kunnen de boel platleggen.''