Saus voor over de sla

Zelf saus maken voor over de sla schijnt voor veel mensen een probleem te zijn. Reden waarom ze kant-en-klare slasaus kopen. Dat vinden ze handig. Maar is dat wel zo handig? Met industriële slasaus zijn geen smaaknuances aan te brengen en smaakt sla dus altijd hetzelfde. Voor variatie moeten er andere dure flesjes saus worden gekocht. Dat vindt de industrie fijn. Maar je hoeft niets extra's in huis te hebben om lekkere slasaus te maken: (Franse) rodewijn-azijn, olijfolie extra vierge, zout en versgemalen zwarte peper; standaard ingrediënten in ieder modern huishouden. Reken voor iedere eetlepel azijn drie eetlepels olijfolie. Zout en peper moeten eerst door de azijn worden geroerd zodat het zout kan smelten alvorens de olie erdoor te roeren. Deze basis-slasaus is in een handomdraai gemaakt, altijd lekker en goed te bewaren in een flesje. Om variatie aan te brengen kan wat grove mosterd of een 1/2 teentje fijngesneden knoflook (niet uit de knijper, dat is te overheersend) of een koffielepel fijngesneden sjalot worden toegevoegd. Ook dat zijn geen buitenissige ingrediënten in de keuken. Fijngesnipperde peterselie of bieslook hebben een frisse inbreng. (Gedroogde peterselie of bieslook smaken nergens naar en zijn weggegooid geld.) Een Hollands scheutje Maggi uit het bekende flesje en een mespunt suiker zijn ook een geliefde toevoeging aan de basissaus, evenals een snufje kerrie of een lepeltje room.

Een heerlijke winterse slasaus met een hardgekookt eitje erdoor gaat als volgt. Prak het ei in een kom, meng er mosterd en zout en peper door. Schud 8 maal met het flesje Maggi boven de kom, voeg azijn toe en roer lepelsgewijs de olie erdoor. Op deze manier wordt een romige, lichtgebonden slasaus verkregen. Proef op zout. Giet vlak voor het serveren de saus over de sla. Til het blad met twee houten vorken van onderaf op, laat het terugvallen in de slakom en herhaal dit 36 maal! Ik maak geen grapje. Op deze manier de sla aanmaken vergt minder saus en dat is de kunst. Sla mag nooit druipen van de dressing.

Morgen: gevulde pruimedanten