Sanofi wil Aventis overnemen uit lijfsbehoud

Het Franse farmacieconcern Sanofi-Synthélabo wil zijn Frans-Duitse concurrent Aventis overnemen. Waarom? Is het nationalisme, lijfsbehoud van bestuursvoorzitter Jean-François Dehecq, of gewoon een goeie zet.

Eten of gegeten worden. Bestuursvoorzitter Jean-François Dehecq van het Franse farmacieconcern Sanofi-Synthélabo heeft voor het eerste gekozen. Gisteren deed hij een vijandig bod van 48 miljard euro op de Frans-Duitse concurrent Aventis. Waarom? Omdat Sanofi-Synthélabo zelf een prooi dreigde te worden, zo suggereren financiële analisten. En Dehecq is er de man niet naar om zich te laten opeten.

Dehecq zag een aantal problemen aankomen. In december komen bijvoorbeeld de Sanofi-aandelen vrij die nu nog in handen zijn van oliemaatschappij Total en cosmeticabedrijf L'Oreal – allebei Franse bedrijven. Samen bezitten ze 39 procent van de aandelen, en 60 procent van de stemrechten.

Dehecq gaf gisteren toe dat hij hiermee rekening houdt. ,,De honger van roofdieren zal enorm zijn', zei hij, vooruitspelend op de situatie in december. ,,Als je je niet wil onderwerpen, zul je moeten anticiperen. Ik zou mijn werk als ceo (chief executive officer, bestuursvoorzitter) niet goed doen als ik niet zou anticiperen.'

Daarnaast moet Sanofi eind dit jaar naar de rechtbank om een van zijn bestverkopende medicijnen, Plavix, te beschermen. Generieke fabrikanten vechten het patent op het medicijn aan, en willen goedkope versies van het product op de markt brengen. Het medicijn remt de vorming van bloedstolsels, en wordt toegepast bij patiënten met een hartinfarct of een beroerte. Vorig jaar steeg de omzet van het medicijn met 37 procent naar 1,3 miljard euro.

Het Amerikaanse patent op Plavix loopt in principe nog tot 2011, maar wellicht slagen generieke fabrikanten erin om eerder al goedkope versies ervan op de markt te krijgen. Dat zou een klap zijn voor het bedrijf van Dehecq.

Zelf beweerde hij gisteren dat de aankomende rechtszaak geen enkele invloed had gehad op zijn beslissing om een bod uit te brengen op Aventis.

Anderen zeggen dat het gewoon een slimme combinatie is. Sanofi-Synthélabo is sterk in medicijnen tegen slapeloosheid, epilepsie, hoge bloeddruk en trombose. Aventis, dat in 1998 is ontstaan via een fusie van het Duitse Hoechst en het Franse Rhône-Poulenc, is ook sterk op gebieden als hoge bloeddruk en trombose, maar vooral in de behandeling van allergieën.

Daarnaast heeft Sanofi veel nieuwe medicijnen in ontwikkeling, maar een zwak verkoopapparaat. Bij Aventis is het omgekeerd, zeggen analisten. Volgens sommigen heeft Aventis een van de slechts gevulde `pijplijnen' van de grote farmacieconcerns.

Daarnaast proberen generieke fabrikanten goedkope versies op de markt te brengen van Aventis' twee bestverkopende medicijnen, Allegra (tegen allergie) en Lovenox (tegen trombose). Sommige analisten hebben berekend dat de omzet van Aventis tot 2008 met slechts 3 procent per jaar zal stijgen. Terwijl in deze industrie jaarlijkse omzetstijgingen van meer dan 10 procent worden verwacht.

Het zou ook gewoon nationalisme kunnen zijn. Van Dehecq wordt gezegd dat hij bevriend is met de Franse president Jacques Chirac. En de Franse regering ziet graag Franse ondernemingen als wereldspelers op belangrijke gebieden zoals energie, telecom en farmacie. De Franse minister van Financiën Francis Mer oordeelde afgelopen zaterdag, dus twee dagen voordat het overnamebod bekend werd, al positief over een eventuele overname van Aventis door Sanofi.

Bovendien maakt de Franse regering er geen geheim van dat het niet teveel Amerikaanse invloed wil op eigen bodem. Met het vrijkomen van een groot deel van de Sanofi-aandelen in december zou een Amerikaanse partij belangrijke zeggenschap kunnen krijgen over het farmacieconcern.

Dehecq zal er veel voor over hebben om Sanofi niet te laten opeten door een concurrent. Hij leidt het bedrijf al dertig jaar, en was betrokken bij de oprichting ervan in 1973. Hij heeft intussen zeker driehonderd overnames gepleegd. De fusie met het Franse bedrijf Synthélabo, in 1999, was belangrijk voor het snel groeiende bedrijf.

En wat is de rol van de Zwitserse belegger Martin Ebner, aandeelhouder in Aventis? Hij zorgde er twee jaar geleden voor dat Jürgen Dormann de nieuwe bestuursvoorzitter werd van het Zweeds-Zwitserse technologieconglomeraat ABB. Dormann was daarvoor CEO geweest bij Aventis – en daarvoor weer van Hoechst. Ebner zou regisseur zijn geweest van de fusie tussen Hoechst en Rhône Poulenc.

Dormann is nog steeds president-commissaris bij Aventis. In oktober 2002 trad Ebner af als president-commissaris van ABB, wegens onmin met Dormann over de te volgen koers van ABB. Het concern was in grote financiële moeilijkheden geraakt, net als trouwens Ebner met zijn bank- en beleggingsfondsen. Hij heeft nooit willen zeggen hoeveel geld hij heeft verloren.

Aventis verzet zich met man en macht tegen een eventuele overname. Het bestuur roept aandeelhouders op niet met het bod van Sanofi in te stemmen. Een woordvoerder van Aventis zei gisteren dat er door de overname naar verwachting zeker 10.000 tot 12.000 banen verloren zullen gaan.

Gerectificeerd

Sanofi

In de tabel bij het artikel Sanofi wil Aventis overnemen uit lijfsbehoud (27 januari, pagina 15) staat dat het patent op Sanofi's medicijn Eloxatine in de VS op 1 augustus 2002 eindigt. Dit moet zijn 1 augustus 2017.

    • Marcel aan de Brugh