Sanering bij Staalbankiers na verliezen

Het verlieslijdende Staalbankiers gaat ingrijpend reorganiseren. De bank voor vermogende Nederlanders sluit elf van haar zeventien kantoren en schrapt 250 van de 450 banen.

Dat heeft Achmea, moederconcern van het bedrijf, gisteren bekendgemaakt. De ingreep van Staalbankiers is volgens een zegsman van Achmea noodzakelijk. De bank leed vorig jaar een verlies van ,,tientallen miljoenen euro''.

Van de 250 arbeidsplaatsen die verdwijnen, wil Staalbankiers er 100 via uitbesteding van taken (ICT, ondersteunde diensten) bij andere bedrijven onderbrengen. Bij de overige 150 banen die worden geschrapt, kunnen gedwongen ontslagen niet vermeden worden, zo verwacht de woordvoerder.

Met de reorganisatie keert Staalbankiers terug op zijn schreden. Het bedrijf wilde de concurrentiestrijd aangaan met Van Lanschot Bankiers, en ook klanten weghalen bij de grootbanken. Behalve met het bedienen van rijke klanten (private banking), hoopte de bank ook geld te verdienen met kredietverlening aan het bedrijfsleven en financiering van vastgoed. Met deze laatste twee activiteiten stopt de bank nu. Staalbankiers gaat zich weer volledig richten op het winstgevende private banking.

De elitebank lanceerde zijn expansieplannen in 2000, in de periode dat de financiële markten in elkaar klapten. De bank moest worden uitgebouwd van drie vestigingen tot dertig filialen in heel Nederland. Als gevolg van de aanhoudende slechte economische omstandigheden bleven de verliezen echter oplopen. Vorig jaar liet het bedrijf al weten dat het een deel van de uitbreidingsplannen in de koelkast had gezet. ,,Op een gegeven moment praat je van structurele verliezen, dan raakt het break-evenpoint steeds verder uit zicht'', legt de woordvoerder uit.

Staalbankiers' vastgoedactiviteiten kwamen onlangs negatief in het nieuws. Twee medewerkers van de bank zouden via ongeoorloofde transacties de koers van vastgoedfonds VHS hebben willen manipuleren. Toezichthouder AFM onderzoekt de affaire. ,,Een ongelukkige samenloop van omstandigheden'', aldus de zegsman.