Raamprostitutie weg uit Arnhem

De raamprostitutie moet weg uit het Spijkerkwartier in Arnhem. De raamexploitanten hebben gisteren een door hen aangespannen geding tegen de gemeente Arnhem, die hen bordeelvergunningen weigert, verloren. De Belangen Vereniging Exploitanten Spijkerkwartier (BES) gaat in beroep tegen de uitspraak. Dit heeft advocaat B.J.M. van Meer vanochtend gemeld.

De bestuursrechter in Arnhem vindt dat burgemeester P. Krikke van Arnhem voldoende heeft aangetoond dat raamprostitutie overlast veroorzaakt en het woon- en leefklimaat in de buurt teveel aantast. Arnhem besloot halverwege de jaren negentig al dat de raamprostitutie uit een van de bekendste hoerenbuurten van Nederland moest vertrekken. De bestuursrechter meent dat de exploitanten voldoende tijd hadden om zich op hun vertrek voor te bereiden.

De gemeente wil een eroswijk realiseren op een voormalig industrieterrein, maar die plannen zijn nog steeds niet afgerond. De bestuursrechter houdt de mogelijkheid open dat de seksexploitanten een schadeclaim indienen bij de gemeente. In het Spijkerkwartier zijn nu nog ongeveer 150 ramen. Ooit telde de buurt 500 ramen.

De Belangenvereniging Exploitanten Spijkerkwartier (BES) gaat in beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak. Daarnaast zal de vereniging een voorlopige voorziening of een schorsing vragen bij de Raad van State. Dit meldde advocaat B.J.M. van Meer vanochtend. Hij heeft kritiek op het vonnis van de bestuursrechter. ,,De commissaris van de politie heeft in juli 2002 gezegd geen bezwaar te hebben tegen vergunningverlening. Daarnaast was er op het moment van besluit van de burgemeester geen alternatieve locatie'', zegt Van Meer. De bestuursrechter stelde gisteren dat de mogelijkheid tot verhuizen nooit een voorwaarde is geweest voor het uitbannen van de prostitutie uit het Spijkerkwartier.

Burgemeester Krikke is ,,heel blij'' met de uitspraak. De gemeente is op alle punten in het gelijk gesteld. ,,Na zes weken zullen we handhavend optreden, maar het is nog niet duidelijk op welke termijn dat tot sluiting leidt. De aanschrijvingen moeten er dan uit. We wachten de uitspraak van de Raad van State af.''