Powell geeft Rusland democratisch advies

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft gisteren in een opiniestuk in de krant Izvestia milde kritiek geuit op de staat van de Russische democratie. Rusland, aldus Powell, heeft nog niet de juiste balans gevonden tussen uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. ,,Politieke macht is nog niet volledig gebonden aan de wet.''

Powell beklemtoonde gisteren na een gesprek in het Kremlin met president Poetin en de beide Ivanovs – minister van Defensie Sergej en minister van Buitenlandse Zaken Igor – dat het goed bedoeld advies betrof van ,,de ene vriend tegen de ander''. President Poetin stelde dat de Russische politiek jegens de Verenigde Staten stabiel en voorspelbaar zou blijven en dat `tactische meningsverschillen' die raken aan Ruslands belangen daar niets aan afdoen.

Het bezoek van Powell lijkt vooral bedoeld om Russische zorgen over Amerikaanse inmenging in de voormalige sovjetrepubliek Georgië weg te nemen. Powell was zondag eregast bij de inauguratie van de Georgische president Saakasjvili, door het Russische establishment gezien als een agent van Washington. Powell beklemtoonde dat Amerika niet uit is op legerbases in Georgië. Ook bood hij Rusland financiële steun aan bij het ontmantelen van zijn twee resterende militaire bases in het zuiden van Georgië.

Rusland beloofde in 1999 die bases dit jaar te zullen ontruimen, maar zegt nu nog tien jaar nodig te hebben om elders onderdak te vinden voor de troepen. Volgens defensie-analisten is dat onzin: de bases zouden naast een handjevol Russische officieren vooral lokale rekruten in dienst hebben.