Oorlog escaleert in regio West-Soedan

Een Soedanees vliegtuig heeft gisteren een bombardement uitgevoerd op het Soedanese deel van het plaatsje Tiné op de grens met Tsjaad in het kader van een toenemende reeks aanvallen op dorpen in de West-Soedanese regio Darfur. Door de aanvallen is een stroom vluchtelingen naar Tsjaad op gang gekomen.

Terwijl een vredesakkoord in de maak is in de lange oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan is een vorig jaar februari begonnen oorlog tussen de regering in Khartoum en rebellen in Darfur midden vorige maand scherp geëscaleerd nadat vredesonderhandelingen waren mislukt. Inmiddels zou naar schatting een miljoen mensen ontheemd zijn; er zouden ook duizenden doden zijn gevallen. Ongeveer 100.000 vluchtelingen zijn naar Tsjaad uitgeweken. De Tsjadische kant van Tiné herbergt 12.000 vluchtelingen.

Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen hebben nu haast dagelijks bombardementen plaats aan de Soedanese kant van de grens. Het Soedanese leger heeft gezegd geen commentaar te geven op de strijd in Darfur, om het conflict zoveel mogelijk uit de publiciteit te houden.

De vredesonderhandelingen tussen noord en zuid zijn intussen voor drie weken opgeschort om onderhandelaars onder wie de Soedanese vice-president Ali Osman Mohammed Taha in staat te stellen naar Saoedi-Arabië te gaan voor de Haj, de grote pelgrimstocht naar Mekka. Zuid-Soedanese rebellen – in meerderheid christenen en animisten – reageerden boos: volgens hen gaat het om een vertragingstactiek. Een woordvoerder van het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) wees erop dat de zuidelijke kant met kerstmis maar één dag vrij had gekregen. Hij zei dat men had gehoopt tegen het eind van de maand een alomvattend akkoord te bereiken, ,,maar dat wordt nu later''.