NS-toeslag pas vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni moet bij de loketten van de Nederlandse Spoorwegen een toeslag worden betaald van 50 eurocent per kaartje.

Het maximum, bij meerdere kaartjes tegelijk, is één euro. De tariefsverhoging geldt alleen voor enkeltjes en retourtjes. Als een reiziger tevens strippenkaarten, abonnementen of jaarkaarten koopt, wordt de toeslag niet in rekening gebracht.

Eerder meldde NS dat de toeslag op 1 maart zou ingaan. Maar de consumentenorganisaties ANWB, de Consumentenbond, Rover, CSO en de CG Raad vonden dat te snel. Zij betoogden dat veel reizigers nog niet met het alternatief voor de balie, de kaartautomaat, kunnen omgaan.

Bij de automaat geldt geen toeslag. NS wil met de balietoeslag reizigers ontmoedigen kaartjes aan het loket te kopen. Liever wil NS de baliemedewerkers inzetten als servicemedewerkers op de stations. Servicemedewerkers zullen volgens NS treinreizigers de komende tijd uitleg geven over de kaartautomaten en behulpzaam zijn bij het gebruik van de automaat. Ook komen er folders en wordt de automaat via internet uitgelegd.