NAVO hoopt op Berlijn en Parijs in Irak

NAVO-chef De Hoop Scheffer heeft gisteren gezegd hoopvol te zijn dat Frankrijk en Duitsland deelnemen aan een NAVO-missie in Irak. Hij zei tegen persbureaus dat áls de NAVO besluit om later dit jaar naar Irak te gaan alle landen moeten bijdragen en ook Arabische landen moeten worden uitgenodigd. ,,Ik ben zeer voor een NAVO-rol. Ik hoop oprecht dat Frankrijk en Duitsland zouden kunnen deelnemen'', zei hij.

De Duitse bondskanselier Schröder heeft deze maand gezegd dat Duitsland een NAVO-rol in Irak ,,niet belemmeren'' zal en eventueel medisch luchttransport zal aanbieden. De Franse president Chirac heeft opengehouden troepen te sturen zodra Amerika de macht overdraagt aan de Irakezen op 30 juni. De Hoop Scheffer noemde de uitlatingen van beide landen, critici van de oorlog, ,,goede tekens'' en ,,de signalen over het algemeen goed''. Een NAVO-missie blijft onzeker zolang er geen akkoord is over een grotere VN-rol in Irak. Ook moeten Irak zelf om een NAVO-missie vragen, zei de NAVO-chef, die meende dat Afghanistan ,,de eerste prioriteit'' blijft.