Meer doden vogelgriep in Thailand

Een zesjarige jongen is vandaag in Thailand overleden als gevolg van de vogelgriep. Hij is het tweede dodelijke slachtoffer van het vogelgriepvirus H5N1 in Thailand.

De Thaise autoriteiten maakten vandaag ook bekend dat vier eerdere sterfgevallen, allen volwassenen, mogelijk toch te wijten zijn aan het virus. Aanvankelijk sloot het Thaise ministerie van Volksgezondheid dit uit. Daarmee zou het totaal aantal vogelgriepdoden in de regio komen op twaalf: zes in Thailand en zes in Vietnam.

De moeder van de jongen die vandaag is overleden stierf een maand eerder, maar het is onduidelijk of haar dood iets met de vogelgriep te maken heeft.

Het eerste dodelijke slachtoffer in Thailand was eveneens een zes-jarige jongen die vermoedelijk met de karkassen van besmette kippen heeft gespeeld. Zijn vader, Chamnan Boonmanut, leverde via de media gisteren scherpe kritiek op de regering. ,,Ze wisten het. Dus waarom vertelden ze dit het publiek niet? Dan hadden we ons kunnen beschermen. Niemand wil ziek worden en sterven.''

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt steeds duidelijker dat het dodelijke virus al geruime tijd in Thailand actief is. In binnen- en buitenland wordt de regering van premier Thaksin Shinawatra bekritiseerd, omdat ze wekenlang ontkende dat er iets ernstigs aan de hand was.

De EU verwijt de Thaise regering ,,een gebrek aan openheid'' in deze crisis en stopte eerder alle invoer van pluimveeproducten uit Thailand. Volgens de woordvoerster van eurocommissaris Byrne (Consumentenbescherming, Gezondheid) kan de vorige week afgekondigde EU-boycot van kippenvlees uit Thailand nog geruime tijd duren. Zij wees erop dat vorig jaar bij vogelgriep in Nederland de grenzen na vijf maanden weer open mochten wegens ,,de goede samenwerking en de efficiënte bestrijding''. Byrne's woordvoerster hekelde gisteren echter een ,,gebrek aan transparantie'' van Thaise kant.

Eerder liet de WHO weten dat de wijze waarop de vogelgriep zich in Oost-Azië verspreidt ,,ongekend'' is. In Vietnam zijn, afgezien van de zes dodelijke slachtoffers, negen mensen in ziekenhuizen opgenomen die besmet zouden kunnen zijn. Nog eens 27 Vietnamezen zijn als `verdachte gevallen' aangemerkt.

Ook in het zuiden van China is nu formeel een geval van vogelgriep vastgesteld, zo werd vanmiddag bekend gemaakt.

In Cambodja zou een jongen op sterven liggen als gevolg van de vogelgriep. Doordat de overheid daar niet in staat is adequate maatregelen tegen de vogelgriep te nemen, vrezen de Verenigde Naties dat juist Cambodja het slachtoffer zal worden van een massale epidemie.

In buurland Laos hebben testen uitgewezen dat ook daar het griepvirus rondwaart, alleen is niet bekend of het om het dodelijke H5N1 of mogelijk om een mildere variant gaat. Hetzelfde is het geval in Indonesië waar vermoedelijk aan het eind van de week testresultaten bekend zullen worden gemaakt. Hoewel bijna vijf miljoen kippen zijn dood gegaan aan verschillende ziektes, zullen in Indonesië geen massale ruimingen plaatsvinden.