Kabinet-Godett heeft weer een meerderheid

De Antilliaanse regering heeft sinds gisteren weer een meerderheid in het parlement, de Staten. De Democratisch Partij Bonaire (DPB, één zetel) heeft zich bij de coalitie van premier Mirna Louisa-Godett aangesloten.

De coalitie steunt nu op 12 van de 22 zetels in het parlement. De Bonaireaanse partij krijgt in het kabinet een minister en een staatssecretaris. De National Alliance (1 zetel) van het eilandgebied Sint Maarten beraadt zich nog over toetreding tot het kabinet.

Twee weken geleden stapten de Union Patriotiko Bonaireano (UPB, 2 zetels) en de Windward Isand Peoples Movement (WIPM, 1 zetel) van Saba uit het kabinet-Godett omdat zij het er niet mee eens zijn dat regeringspartij FOL (Frente Obrero Liberashon) hun leider Anthony Godett in de Staten laat zitten. Godett is in december veroordeeld wegens corruptie, maar hij is in hoger beroep gegaan en weigert hangende het beroep uit de actieve politiek te gaan. Zijn zus Mirna Louisa-Godett is premier van dat kabinet. FOL-leider Anthony Godett toonde zich gistermiddag zeer tevreden over het akkoord dat met de DP Bonaire is bereikt. ,,Het is niet alleen een politiek akkoord, maar ook een akkoord tussen vrienden.''

Nederlandse Tweede-Kamerleden die afgelopen weekeinde terugkeerden van werkbezoek op de Antillen hebben weinig vertrouwen in de stabiliteit van het Antilliaanse kabinet, ook niet met de nieuwe meerderheid.

Een aantal fractiespecialisten heeft vorige week gesproken over de mogelijkheid om te komen tot de formatie van een `zakenkabinet van nationaal herstel'. Leden van een zakenkabinet hoeven niet partijgebonden te zijn. De parlementariërs riepen bij terugkeer minister De Graaf van Koninkrijksrelaties op zo snel mogelijk met een plan van aanpak te voorzien in minimalisering van de bevoegdheden van de centrale landsregering ten faveure van de bevoegdheden van de individuele eilandbesturen. Daar moeten rechtstreeks relaties mee worden aangeknoopt.