Jansons

Mariss Jansons, vanaf 1 september de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft anders dan zijn voorganger Riccardo Chailly geen vast platencontract. Jansons is wel `wereldberoemd' maar cd-opnamen van hem zijn zeldzame incidenten in deze tijden waarin de grote platenmaatschappijen zeer terughoudend zijn met kostbare opnamen van studiokwaliteit. Zo bracht het London Symphony Orchestra zelf op een eigen label een live-opname uit van Mahlers Zesde symfonie, gedirigeerd door Jansons. Onduidelijk is nog hoe het voortaan gaat met de cd-productie en -distributie van het Concertgebouworkest.

Maar nu is er dan een Jansons-cd op een `echt' label: Sony, dat in het boekje de koper bedankt voor zijn aankoop. De Japanse violiste Midori speelt vioolconcerten van Felix Mendelssohn en Max Bruch, begeleid door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Mariss Jansons. De Berliner spelen meestal voor DG, en de live-opnamen uit 2002 en 2003 met het prestigieuze orkest en de topdirigent lijken vooral bedoeld voor de Japanse markt. Midori speelt animerend maar niet uitzonderlijk, de minieme imperfecties doen zelfs sympathiek aan.

Maar ons interesseert Jansons. Al is zijn rol als begeleidende dirigent marginaal, het levendige en muzikanteske karakter daarvan valt op. Nog opvallender is dat Jansons in Berlijn al oefende op de warme Amsterdamse strijkersklank.

Midori, Berliner, Jansons: Sony Classics 0877402001