Irak verzoekt status waarnemer bij WTO

Irak heeft de waarnemerstatus bij de Wereldhandelsorganisatieaangevraagd. Met deze status mag het land zonder stemrecht aanwezig zijn bij vergaderingen van de Executive General Council, het hoogste uitvoerende orgaan van de WTO. Dit is een eerste stap naar lidmaatschap van de WTO. In het algemeen begint een land binnen vijf jaar na deze stap onderhandelingen over een volledig lidmaatschap.

Het verzoek, ondersteund door de Verenigde Staten, heeft ook meteen instemming gekregen van de Europese Unie. Maar de aanvraag heeft eensgezinde goedkeuring nodig. Onduidelijk is of alle 148 WTO-lidstaten van het huidige Iraakse bewind vinden dat het genoeg politiek en wettelijk gezag heeft om een dergelijk verzoek in te dienen. ,,Wettelijk gezien zijn er onzekerheden'', aldus een diplomatieke bron.

Een gevolg van de Iraakse aanvraag is dat het eerdere verzoeken van Iran om toe te treden tot de WTO weer actueel maakt. Volgens diplomaten is toetreding van Irak moeilijk te zien zonder ook Iran toe te laten, dat de steun heeft van een aantal WTO-leden. (Reuters)

Autoproducent Mitsubishi wil een vestiging openen in Irak. Het concern is de eerste grote Japanse autofabrikant die zich wil begeven op de markt van het naoorlogse Irak. Mitsubishi zal samen met een Iraaks bedrijf een vestiging openen in Bagdad. Het concern denkt dat de markt voor nieuwe auto's binnen enkele jaren goed is voor 20.000 stuks. (ANP, AFP)