Hollinger voert strijd tegen Blacks verkoopplannen op

Hollinger International heeft tegen zijn ex-topman en grootaandeelhouder Conrad Black de strijd opgevoerd in zijn poging de verkoop van krantentitels als de Daily Telegraph aan de Britse miljardairstweeling Barclay te verhinderen.

Het bestuur van Hollinger International kwam gisteren met een `gifpil', de uitgifte van extra aandelen onder bevriende investeerders zonder voorafgaande toestemming van alle andere aandeelhouders. Zo'n `gifpil' zou de zeggenschap van de Barclays aanzienlijk verwateren als de verkoop (voor 260 miljoen pond, dat is 376 miljoen euro) van Hollinger Inc., een noodlijdende Canadese holding die Lord Black controleert, aan de Barclays zou doorgaan.

Omdat deze holding 73 procent van de stemrechten (en 30 procent van de aandelen) in Hollinger International heeft, zouden de Barclays met de verkoop in feite de controle over de laatste krijgen.

Maar de `gifpil' zou de stemrechten van de Barclays verwateren van 73 naar 20 procent, zei vandaag een ingewijde tegen de Financial Times.

Een speciale commissie van het bestuur van Hollinger International, die het bod van Barclays bekijkt, keurde de `gifpil' goed. Grootaandeelhouder Lord Black maakt van deze commissie geen deel uit.

Hollinger International diende bovendien een aanklacht in bij een rechtbank in het Amerikaanse Delaware om Lord Black van de verkoop af te houden. Hollinger International meent dat zolang er onderzoeken lopen, zoals van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder, het bedrijf niet verkocht kan worden.

Vorige week veranderde Lord Black de zogeheten `bylaws' bij Hollinger International. Volgens diens advocaat is op grond van deze nieuwe regels de goedkeuring van het hele bestuur van Hollinger International vereist voor de uitgifte van de `gifpil', dus inclusief Lord Black zo zei hij vandaag tegen de Britse zakenkrant. Tussen Lord Black en de rest van het bestuur van Hollinger International is het tot een breuk gekomen sinds hij door het bestuur uit zijn functie van voorzitter werd gezet. Dat gebeurde nadat hij in opspraak was geraakt wegens financiële onregelmatigheden. Lord Black ontkent alle beschuldigingen.

Intussen zoekt het bestuur van Hollinger International naar alternatieve kopers, omdat het meent dat het meer waar is dan de 260 miljoen pond waarvoor Lord Black het wil verkopen aan de Barclays.