Halbertsma volgt Oudkerk toch niet op

Fractievoorzitter Tjalling Halbertsma van de PvdA in Amsterdam volgt Rob Oudkerk niet op als wethouder onderwijs en jeugdbeleid. De PvdA had een beroep op hem gedaan.

Halbertsma zegt dat hij om privé-, en zakelijke redenen heeft besloten de functie niet te aanvaarden. ,,Ik vind dat ik het niet kan combineren met mijn verantwoordelijkheden voor mijn gezin.'' Halbertsma heeft drie kinderen.

Halbertsma is directeur van investeringsmaatschappij Wedge International. Zijn mede-directeur Issam Fares is twee jaar geleden vice-premier van Libanon geworden. De directeur van de Amerikaanse maatschappij, Bill White, is net burgemeester van Houston geworden. Halbertsma: ,,Er moet eerst in zijn opvolging voorzien.''

Halbertsma vroeg vorige week bedenktijd toen hij het verzoek kreeg Oudkerk op te volgen. Toen al zei hij weinig zin te hebben in al het `publicitair gedoe'. ,,Eerst moesten het stof en de kruitdampen na het vertrek van Rob Oudkerk neerdalen. Toen pas ben ik gaan nadenken of ik het wilde overnemen.''

Door wat Oudkerk is overkomen, van wie het privéleven in de media breed werd uitgemeten, is Halbertsma ook gaan nadenken over zijn eigen leven. ,,Ik heb oude agenda's doorgekeken. Wanneer ik wat gedaan heb.''

Bij de kandidaatstelling van Bill White in Houston, onstond er oproer over zakenpartner en Libanees politicus Issam Fares. Hij zou ongeoorloofde donaties hebben verstrekt aan de Republikeinen en daarmee politieke invloed hebben gekocht. Ook werd zijn openlijke steun aan Hezbolloh gehekeld.

Halbertsma kent Fares sinds de jaren zeventig. Fares werkte in die tijd bij de Nederlandse bouwonderneming Ballast-Nedam. ,,Toen ik bij de Amrobank werkte, adviseerde ik hem al. Vier jaar geleden heeft hij me gevraagd mede-directeur te worden.'' Op verzoek van Halbertsma is het bedrijf nogmaals onderzocht. ,,We zijn een verantwoorde business. Hier hangt een bordje aan de muur: We abide by the law. We houden ons aan de wet. In alle landen.''

De PvdA-fractie zoekt een nieuwe kandidaat. Bronnen in Amsterdam en Den Haag bevestigen dat in elk geval gepraat zal gaan worden met Tweede-Kamerlid J. Bussemaker. Bussemaker zegt ,,van niets'' te weten.