Hagemeyer krijgt Belg als topman

Handelshuis Hagemeyer heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. De Belg Rudi de Becker (57) neemt per 1 maart de leiding over van het bedrijf dat het afgelopen jaar in grote financiële problemen verkeerde. Momenteel is De Becker bestuurslid van Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen.

Met de benoeming – gisteren bekendgemaakt – heeft Hagemeyer snel een opvolger gevonden voor scheidend bestuursvoorzitter Rob ter Haar. Deze kondigde in december aan te vertrekken nadat hij na lang onderhandelen een overeenkomst had gesloten met de schuldeisers van Hagemeyer.

De Becker is binnen Buhrmann verantwoordelijk voor de Europese activiteiten. Hij trad in 2001 in dienst bij het bedrijf nadat het de divisie voor kantoorartikelen van rivaal Samas had overgenomen waar de Belg bestuurslid was. Voordat hij zich bezig ging houden met kantoorproducten, werkte De Becker onder meer bij de adviesbureaus Booz, Allen & Hamilton in Parijs en McKinsey in Amsterdam. Ook was hij bestuurslid bij de Europese divisie van Rank Xerox, de Amerikaanse maker van kopieermachines.

De ervaring van De Becker ,,sluit precies aan wat we voor Hagemeyer de komende tijd nodig hebben'', zegt Jan Kalff, president-commissaris van het bedrijf uit Naarden in het persbericht.

De Becker moet Hagemeyer weer op de rails krijgen. Het bedrijf, handelaar in producten voor de industrie en bouw zoals kabels en stekkers, heeft moeilijke jaren achter de rug, vooral door de economische malaise en problemen met de invoering van een nieuw softwaresysteem. Het kon vorig jaar niet meer voldoen aan de solvabiliteitseisen van de banken die het bijna 1 miljard euro hadden geleend en door de onzekerheid liepen veel klanten weg. Over 2003 zal het bedrijf een verlies boeken. Na lang onderhandelen stemden de banken in met een aandelenemissie van 460 miljoen euro die momenteel wordt uitgevoerd. De problemen zullen De Becker niet vreemd voorkomen. Zijn huidige werkgever Buhrmann had gelijksoortige moeilijkheden, maar wist zich te redden door de verkoop van de papierdivisie. In het persbericht zegt De Becker dat hij wil werken aan een ,,blijvend herstel van de winstgevendheid'' van Hagemeyer.

Door de benoeming van de Belg worden nu acht bedrijven in de AEX-index geleid door buitenlanders. Bedrijven als Wolters Kluwer (een Amerikaan), Ahold (Zweed) en ASML (Brit) gingen Hagemeyer voor. Binnenkort zijn het negen, als de Belg Tilmant als nieuwe topman van ING aantreedt.