Extra verhoging prijs sigaretten

De sigarettenfabrikanten voeren per 1 februari een extra prijsverhoging door bovenop de accijnsverhoging die op dezelfde dag ingaat. Een pakje van 25 sigaretten of shag kost dan gemiddeld 4,60 euro. Van de prijsverhoging komt 55 cent voor rekening van de overheid, en 25 cent van de tabaksfabrikanten.

De prijsverhogingen verschillen per merk en naar gelang het aantal sigaretten per pakje. De fabrikanten protesteerden eerder fel tegen de accijnsverhoging, die volgens hen te snel werd ingevoerd. Op deze manier zou de totale accijnsopbrengst zelfs dalen, beweerden zij. De lobby haalde echter niets uit, en de Tweede Kamer ging akkoord met de accijnsverhoging. De politiek voert al jaren een ontmoedigingsbeleid tegen het roken.

,,Nu de accijnsverhoging er toch komt, moeten we de prijzen wel verhogen om onze winstmarge te behouden. Maar ook van deze verhoging gaat driekwart naar de overheid'', zegt woordvoerder Coert van Hasselt van British American Tobacco, producent van onder meer Barclay en Pall Mall. Hoeveel mensen zullen stoppen door de extra verhoging, weet hij niet. ,,Daarover valt pas in maart iets zinnigs te zeggen, als de ingeslagen hamstervoorraden op zijn.''

Marktleider Philip Morris, producent van Marlboro, verhoogt de prijzen eveneens. Een pakje met 20 Marlboro-sigaretten zal vanaf 1 februari 3,90 gaan kosten. Woordvoerder Jules Wilhelmus voorziet een toename van de sigarettensmokkel uit het buitenland en verkoop via internet. ,,Mensen zullen manieren vinden om goedkoper aan sigareten te komen. De accijnsopbrengst zal dalen, maar of de sigarettenverkoop daalt is nog maar de vraag.'' Daarnaast verwacht hij dat er goedkopere merken op de markt zullen komen. ,,Of wij daaraan mee zullen doen? Niet als eersten, maar we zullen zeker reageren als ze komen.''

In 1980 kostte een pakje met 25 sigaretten drie gulden. Sindsdien is de prijs (zonder inflatiecorrectie) met 338 procent gestegen. De aanstaande verhoging is de hoogste ooit. Van de 4,60 euro die de consument dan betaalt, bestaat 3,36 euro uit accijns en BTW.