EU richt pijlen op Microsoft

De Europese Commissie zal Microsoft binnen enkele maanden vrijwel zeker veroordelen wegens misbruik van een ,,dominante marktpositie'' in de markt voor personal computers. De woordvoerster van eurocommissaris Monti (Mededinging) bevestigde gisteren dat een ,,ontwerpbesluit'' nu wordt besproken binnen de Europese Commissie.

Ingewijden leiden hieruit af dat er een veroordeling komt.

De Amerikaanse softwaregigant kan in de gevoelige kwestie een miljardenboete oplopen en ook aanwijzingen krijgen zijn praktijken aan te passen. In de VS kwam het tot een schikking met Microsoft. Vorig jaar augustus kondigde de Europese Commissie in een verklaring van bezwaar al aan ,,bewijzen'' te hebben over misbruik van een dominante marktpositie.

De bezwaren van de Commissie richten zich tegen de koppeling van het pc-besturingssysteem aan Windows Media Player software voor audio en video, waardoor concurrenten vrijwel geen kans krijgen. De Media Player zou moeten worden losgekoppeld.

Ook in de markt voor goedkope servers – computers in kantoornetwerken – misbruikt Microsoft volgens de in augustus uitgegeven Commissie-verklaring zijn dominante machtspositie. De Commissie gaf toen aan dat Microsoft zogenoemde `interface-codes' zou moeten prijsgeven om concurrenten een kans te geven.

Een woordvoerder van Monti zei in augustus dat de Commissie ,,zulke sterke bewijzen'' heeft dat het dossier in feite klaar was. Een woordvoerder van Microsoft zei gisteren dat het bedrijf ,,actief blijft samenwerken met de Commissie om tot een gunstige oplossing te komen''.