Damrak hoger door techfondsen

De indices in Europa stegen vanmorgen. De koersen werden gestuwd door de technologiesector die in trek was na de winst op de Amerikaanse beurs Nasdaq gisteren.

Nasdaq realiseerde een winst van 1,4 pocent, onder meer door meevallende cijfers van Texas Instruments, 's werelds belangrijkste producent van chips voor mobiele telefoons.

De beursgraadmeter AEX-index stond rond het middaguur 1,4 procent hoger op 360,56 punten. Daarmee was Amsterdam de sterkste stijger in Europa, gevolgd door de CAC in Parijs en de DAX-index in Frankfurt, die allebei 0,8 procent stegen. De FTSE 100 in Londen pakte een winst van 0,5 procent.

Automatiseerder Getronics was de grootste stijger in de AEX. Het aandeel stond rond het middaguur 8,2 procent hoger op een koers van 2,38 euro. Chipmachinemaker ASML noteerde een plus van 1,9 procent op 16,40. Het goede nieuws van Texas Instruments leverde de Duitse branchegenoot Infineon een winst van 2,3 procent op. Daarmee voerde het aandeel de DAX-index aan.

Ook Deutsche Telekom had niet te klagen, met een plus van 1,5 procent. Het bedrijf heeft gezegd dat het klantenbestand van dochter T-Mobile snel groeit. Daarnaast verhoogde zakenbank UBS het koersdoel voor het aandeel.

Handelshuis Hagemeyer haalde in Amsterdam ook een dikke winst van ruim 8 procent op 1,70 euro. Vandaag sluit de handel in de claimemissie van het bedrijf. De handel in de claimrechten zorgde voor flinke omzetten in het aandeel. Hagemeyer maakte gisteren bovendien bekend dat het een nieuwe bestuursvoorzitter heeft: R. de Becker, afkomstig van handelshuis Buhrmann.

De euro noteerde in de ochtendhandel 1,2470 dollar. De dag ervoor ging de euro voor 1,2555 dollar de handel uit.

Op de effectenbeurs in Tokio daalden de koersen. De Nikkei-index ging met 0,4 procent omlaag tot 10.928,03 punten. Beleggers wachten op de kwartaalcijfers van de grote elektronicabedrijven en herinneren zich maar al te goed hoe Sony vorig jaar de hele beurs omlaag haalde toen het onverwacht een groot verlies rapporteerde.

De andere beurzen in Azië sloten verdeeld. In Zuid-Korea bedroeg de daling 0,7 procent en in Hongkong stond de beurs aan het eind van de handel 0,3 procent in de plus.