Catalaan voerde overleg met ETA

De tweede man van de links-republikeinse regering in Catalonië heeft toegegeven geheim overleg te hebben gevoerd met leden van de Baskische terreurorganisatie ETA. Conseller en cap Josep Lluís Carod Rovira zei dit als privé-persoon te hebben gedaan om er achter te komen of de ETA bereid is tot een bestand.

In Spanje is verontwaardigd gereageerd. De socialistische partij PSOE heeft de president van Catalonië, partijgenoot Pasqual Maragall, gevraagd om het aftreden van Carod. Hij is partijleider van de radicale onafhankelijkheidspartij Ezquerra Republicana de Catalunya (ERC) die sinds vorige maand met de socialisten de regering van de regio vormt, en als conseller en cap de belangrijkste adviseur van de regiopresident. Maragall zegt niets van het overleg af te hebben geweten.

Premier José María Aznar riep Carod op zijn ontslag in te dienen en de details van de ontmoeting mee te delen aan justitie en politie.

Carod gaf het contact met de ETA gisteren toe nadat de krant ABC daarover had geschreven. Volgens ABC ontmoette Carod begin januari in Frankrijk Mikel Albizu en José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, de nummer één van de ETA in de jaren tachtig. Tegen beiden is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Carod zou hen een staakt-het-vuren in Catalonië hebben beloofd in ruil voor politieke steun voor een onafhankelijke Baskenland.

De ERC-leider benadrukte in zijn verklaring echter dat hij geen toezeggingen heeft gedaan, noch een akkoord heeft gesloten. Hij zei dat de ETA-leiders hem hadden uitgenodigd in de hoedanigheid van partijleider, en niet als lid van de Catalaanse regioregering. ,,Iemand moet met de ETA praten zodat ze stoppen met doden'', zo zei hij tegen journalisten. ,,Het leek me onverantwoordelijk om de mogelijkheid om te spreken niet aan te nemen als we daardoor kunnen bijdragen aan de vrede.''

De conservatieve partij, noch de socialisten hebben de afgelopen jaren officieel contact gehad met de ETA. Het laatste staakt-het-vuren dateert uit 1998 en duurde 14 maanden.