Bewegingsmeter houdt drager scherp

Om fit te blijven is beweging nodig en om in beweging te blijven is discipline nodig. De laatste levert de Personal Activity Meter (PAM). Die meet de bewegingen van de dag en geeft de drager een flinke duw in de rug.

De PAM werd anderhalf jaar geleden gelanceerd door bedenker Erik Damen en voormalig shorttracker Marc Velzeboer. Kort geleden kwam een verbeterde versie op de markt, waarin een aantal kinderziekten van de eerste lichting zijn opgelost. De PAM zelf is een ovaal rugged metertje met de omvang van een fors horloge, dat aan een riem of elders rond de heup aan een kledingstuk wordt geclipt.

De PAM meet de bewegingen van de drager. Bij bestaande bewegingsmeters of stappentellers gebeurt dat vaak met een kaatsend balletje dat schokken in stappen meet en die omzet in meters en calorieën. De PAM heeft binnenin een buigzaam plaatje kwarts dat bij beweging elektrische spanning genereert, vergelijkbaar met de naald van een ouderwetse grammofoon. PAM zet die spanning om in blokjes langs de zoom van het schermpje, in aantal toenemend naarmate de actuele beweging heftiger is. De bewegingen van de dag samen salderen tot de PAM-score middenop het scherm, en via de druk op een knopje tot de gemiddelde score van de afgelopen week. Via een bijgeleverde kabel en software zendt de PAM de gegevens naar de persoonlijke PAM-coach op het internet. De PAM-coach maakt grafieken, levert ijkpunten en groepsgemiddelden, zet korte- en langetermijndoelen om in doelscores en splitst bewegingen in sport- en gewone beweging.

Na anderhalve maand PAM-dragen de conclusie: de PAM meet veel, maar niet alle soorten beweging even goed. Een inspannende maar vloeiende beweging als schaatsen zet weinig zoden aan de dijk. Een tuintje omspitten kost het nodige zweet, maar levert weinig punten op. Onder het fietsen kan de PAM nog aan de schoen geclipt, maar zwemmen kan de PAM niet, want hij is niet waterdicht. Desalniettemin is het psychologische effect van de PAM groot. Voor hen die fit willen blijven of worden, maar de discipline missen om dat doel te bereiken is de PAM een ware uitkomst. PAM houdt simpel en goed bij of het een luie of actieve dag is. Daarmee houdt PAM de drager scherp. Zakt die 's avond na een dag zonder veel beweging op de bank onderuit, dan is een blik op de PAM voldoende om de sportschoenen aan te trekken en dat extra rondje te rennen of zich de volgende ochtend toch per fiets naar de afspraak te begeven. Een PAM-drager is zich veel bewuster van zijn dagelijkse bewegingspatroon.

    • Anthon Keuchenius