Benfica gebruikt `29' nooit meer

Als eerbetoon aan de plotseling overleden Hongaarse voetballer Miklós `Mikki' Fehér heeft de voorzitter van Benfica vandaag bekendgemaakt dat Fehérs rugnummer, 29, nooit meer door een speler van de Portugese club zal worden gebruikt.

Een delegatie van tachtig clubmensen, onder wie alle spelers, woont morgen in het Hongaarse Györ de staatsbegrafenis bij van de 24-jarige aanvaller die zondag overleed, waarschijnlijk als gevolg van een hartaanval, in de blessuretijd van het competitieduel met Vitória de Guimaraes. In de internationale voetbalwereld is geschokt gereageerd op de plotselinge dood van de Hongaarse international.

Toen zondagavond bekend werd dat Fehér was overleden, bewezen supporters bij het ziekenhuis hem de laatste eer. Bij het kapelletje van Benfica-stadion Da Luz is het een komen en gaan van fans die met bloemen hun medeleven betuigen. De website van de club toont een zwartwitfoto van Fehér met een begeleidende afscheidstekst.

Benfica was vlak voor het eindsignaal op een 1-0 voorsprong gekomen bij Guimaraes. Kort daarop kreeg Fehér geel. De speler lachte minzaam naar scheidsrechter Olegario Benquerenca die hem de kaart gaf. Enkele seconden later registreerden televisiecamera's hoe de voormalige Hongaarse jeugdspeler van het jaar in elkaar stortte.

Verzorgers van beide teams renden het veld op en werden bijgestaan door lokaal medisch personeel. Fehér was op dat moment al bewusteloos. Tot ongeloof van publiek en ontredderde medespelers had reanimatie geen enkel resultaat. In allerijl werd Fehér naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij rond middernacht overleed.

,,Het is een zwarte dag voor ons. Ik ben geschokt'', verwoordde voorzitter Gilberto Madail van de Portugese voetbalbond de gevoelens over het incident gisteren. In juli van vorig jaar verloor de voetbalwereld op gelijke wijze international Marc-Vivien Foé van Kameroen.

De Hongaarse voetbalbond neemt met Fehér voor de tweede keer in korte tijd afscheid van een profvoetballer door een tragisch ongeluk. Twee jaar geleden overleed het jongere broertje van international Pal Dardai tijdens een voetbalwedstrijd.