0,13 gram gebakken lucht in een flesje prik

In Israël koop je `holy air' in blik. In Nederland een vloeibare variant: water met extra zuurstof.

Het nieuwste product van de Springwater Company te Amstelveen is een kogelrond petflesje met een rode dop. Er was al een tijdje zo'n flesje met een blauwe dop. Er zit water in van het merk Ogo. Het water is verrijkt met zuurstof. Onder de rode dop zit prikwater (CO2) met extra zuurstof, het water met de blauwe dop is alleen maar bezuurstoft. Meer zuurstof zit er in dan in al het andere water ter wereld.

,,We hebben liquid oxigen, al enkele jaren op de markt, maar nu zie je de voortschrijdende technologie. In Ogo zit meer zuurstof dan in alle andere'', zegt een woordvoerder van de Springcompany. Voor meer details verwijst hij naar de O-company in Breda. En hij zegt het zo: ,,Even voor de belevingswereld; wij verkopen water van de O-company en de O-company houdt zich bezig met het toegankelijk maken van zuurstof voor consumenten.''

Een paar jaar geleden ontstond enige opschudding toen in filialen van de Bijenkorf spuitbussen werden verkocht met zuurstof. De Keuringsdienst van Waren greep in want zuurstof kan gevaarlijk zijn. Moeilijk is het, maar wie kans ziet zichzelf een overdosis zuurstof in te brengen loopt het risico van hersenletsel. De spuitbussen met zuurstof die naar aardbeien ruikt, of limoen, of eucalyptus of pepermunt waren het eerste product van de O-company, opgericht door een Nederlander die in België woont.

Ze worden nog steeds geleverd, en volgens Eric Bogaert, de technische man van de O-company, vertaler van beroep maar het water met zuurstof ingerold, zijn ze na een gesprek met de Keuringsdienst in het reine gekomen. ,,Het is medicinale zuurstof'', zegt Bogaert, ,,alleen mogen we dat niet zeggen.'' In Frankrijk mag de spuitbus niet verkocht worden door strenge wetgeving. ,,Een misverstand'', zegt Bogaert. Dit jaar komt er een geheel nieuwe spuitende bus op de markt. Water met zuurstof om in het gelaat te nevelen. Het zuurstofrijke water reinigt en verjongt de huid.

Het gewone zuurstofwater maakt niet direct jong, maar men kan er wakker bij blijven. En een proef toont aan dat secretaresses die de hele dag zuurstofwater drinken 's middags minder fouten maken dan secretaresses op gewoon water. Maar dan moet het wel Ogo zijn, want volgens Bogaert zit in de andere zuurstofwaters die al enkele jaren op de markt zijn, veel minder zuurstof en blijkt uit eigen metingen van de O-company dat die zuurstof ook nog eens ontsnapt als de fles een tijdje staat te wachten. Dwars door de plastic fles heen kruipen de zuurstofmoleculen naar buiten.

Men spreekt bij de O-company graag wat kwaad over andere waters. Ook over Spawater, dat ,,met chemie'' bacterievrij gemaakt zou moeten worden. En over zuurstofwaters uit Oostenrijk waar `sulfaten en nitraten' ingestopt worden, want die houden zuurstof vast. Ogo is zuiver water met zuivere zuurstof en het lukt de concurrenten niet wat de O-company lukt. Men weet 35 keer zoveel zuurstof in het water te stoppen als er gewoonlijk inzit. Bogaert drukt het uit in milligrammen.

In andere merken zuurstofwater zit maximaal tien keer zoveel zuurstof als in gewoon water. Meer kon niet, tot een Duitser een methode vond om er meer in te krijgen. Hij patenteerde zijn manier en de O-company maakt er gebruik van. Hoe het werkt mag Bogaert niet precies zeggen. Maar het komt er op neer dat water sterk wordt afgekoeld en dan in fasen, met tussenpozen van rust, steeds iets meer zuurstof krijgt geïnjecteerd. Tot er maar liefst 240 milligram in een liter water zit. Trek wat weglekkende zuurstof er af, dan kan men uitgaan van 200 milligram per liter. Volgens Bogaert de ideale hoeveelheid. In de nieuwste variant, het zuurstofwater verrijkt met koolzuur, zit minder. Door de CO2 is er vanzelf minder ruimte voor zuurstof in het water. In het Ogo prikwater zit maar 0,13 gram zuurstof per liter. Geeft niet, dan drinkt men gewoon wat meer om toch aan de begeerde hoeveelheid zuurstof te komen.

Hoe gaat dat eigenlijk? De maag neemt geen gassen op. De darmen ook niet. Wat er aan gassen in komt boert spontaan weer naar boven of het wordt een wind. De technische man van de O-company legt uit dat het de lever is die zuurstof uit het water haalt. En via de lever komt zuurstof in het bloed, zegt hij. Hij stuurt een document waarin het verhaal staat van de proef met de secretaresses en waarin brieven zijn opgenomen van sporters en mensen met allerlei kwalen die allemaal goed vooruitgingen na het drinken van het zuurstofrijke water.

Maar kan het? Ja, als je het gelooft.

Peter Hollander, hoogleraar aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam herinnert zich een uitspraak van een collega. Als een sporter zegt dat hij beter presteert als hij zijn rug insmeert met kippenstront en dat maar lang genoeg volhoudt, dan volgen andere sporters en heb je zelfs kans dat ze beter presteren.

Maar nuchter bekeken, zegt Hollander, valt van met zuurstof verrijkt water niet veel te verwachten. Wat al niet in de mond aan gassen ontsnapt, vervluchtigt in de warme zure maag. Dat zuurstof door de lever uit het water zou worden gehaald is kletskoek. Het water komt niet bij de lever. ,,Het is ook zo'n rare redenering, want waarom zou je het willen, water met zuurstof, de longen halen zuurstof uit de lucht en geheel gratis.'' Er zit meer dan genoeg zuurstof in de lucht, de longen halen er per teug maar een fractie uit. Wat een mens uitademt, is nog zo rijk aan zuurstof dat er een ander mee in leven gehouden kan worden. En als we ons nou wat lusteloos voelen op kantoor? ,,Twee keer gratis diep ademhalen'', zegt Hollander.