Zaalhockeysters tweede bij EK-rentree

Zaalhockey staat weer op de agenda. Gisteren eindigde de vrouwenploeg als tweede bij het EK in Eindhoven.

Drie jaar na de heroprichting van de nationale ploeg en de daaropvolgende promotie naar de A-poule is de Nederlandse vrouwenploeg gisteren als tweede geëindigd bij het Europees kampioenschap zaalhockey in Eindhoven. Na een benauwde zege in de halve finale op Wit-Rusland (winst na strafballen) verloor het zestal in de eindstrijd met 6-2 van titelverdediger Duitsland, dat voor de elfde keer de titel opeiste. Bondscoach Eric Verboom (33), tevens assistent bij de veldselectie, kijkt met gemengde gevoelens op de rentree, zeventien jaar na dato, van de Nederlandse zaalploeg.

Een geslaagde missie?

Verboom: ,,Ja en nee. Ja, omdat we weer vreselijk veel geleerd hebben. Nee, omdat we de finale verloren, terwijl we Duitsland vorig jaar bij het WK nog heel goed partij wisten te bieden. Dat zat er ditmaal niet in, omdat ze met een weliswaar jong, maar goed op elkaar ingespeeld team voor de dag kwamen.''

Wat is de grootste winst?

,,Zowel voor de jonge als voor de wat oudere meiden geldt dat ze nu ook in de zaal meerdere systemen kunnen spelen. Tactisch zit het veel beter in elkaar. Vorig jaar moesten we het vooral hebben van individuele kwaliteiten. Van speelsters als Fatima Moreira de Melo en Miek van Geenhuizen. Die twee waren er ditmaal niet bij, omdat ze de voorkeur gaven aan rust.''

Blijft de zaalploeg een opleidingsinstituut van de veldselectie?

,,Ja, maar dat is niet frustrerend, dat weten we. Zeker in een olympisch jaar staat `het veld' centraal. Maar dat betekent niet dat we `de zaal' niet serieus nemen.''

Leeft het zaalhockey weer?

,,Nu de nationale teams zijn heropgericht, zie je dat de belangstelling aantrekt, zeker bij de jeugd. Gisteren zaten zo'n 2.500 toeschouwers op de tribune. Dat hebben we toch mooi maar verdiend.''

Anderhalve maand getraind en gespeeld in de zaal, en dan meteen tweede van Europa. Wat zegt dat?

,,Dat we op de goede weg zijn. Toen we twee jaar geleden promoveerden, was dat met de hakken over de sloot. Bij het WK waren we dé verrassing. Over de gehele linie neemt het niveau toe. Kijk naar Wit-Rusland. Die hebben twee jaar terug ook de stap omhoog gemaakt, worden hier derde nadat ze Duitsland in de poule op 4-4 wisten te houden en het ons in de halve finale verdraaid lastig hebben weten te maken. Duitsland is de terechte kampioen, maar wint niet zo eenvoudig meer als voorheen.''