Vogelgriep breidt zich uit in Oost-Azië

De vogelgriep verspreidt zich in Oost-Azië en heeft nu ook in Thailand een mensenleven geëist. Vannacht overleed een 6-jarig jongetje. In Vietnam stierven de afgelopen weken al zes mensen, onder wie vijf kinderen.

Na Vietnam en Thailand is vanochtend ook vanuit buurland Cambodja de vermoedelijke besmetting van mensen door vogelgriep gemeld. Ook hier zijn de twee patiënten kinderen.

Volgens de Thaise autoriteiten zijn nog ten minste drie mensen in het land besmet met het virus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zal het aantal besmettingsgevallen toenemen. Van twee overleden volwassenen moet de doodsoorzaak nog exact worden vastgesteld. De regering maakte vandaag ook bekend dat het H5N1-virus in acht nieuwe provincies is geconstateerd, naast de twee waarvan dat al bekend was. In 25 van de 76 Thaise provincies zijn zo'n 10 miljoen kippen geruimd.

Indonesië berichtte vanochtend dat in dat land ,,enkele miljoenen'' kippen zijn doodgegaan, in ieder geval voor een deel door de vogelgriep.

Net als de Thaise minister-president Thaksin Shinawatra heeft de Indonesische regering de aanwezigheid van het virus op het eigen grondgebied eerder ontkend. Kippen zouden sterven door een veel minder gevaarlijk virus dat hoegenaamd geen gevaar voor mensen op kon leveren. Zowel Thailand als Indonesië heeft nu toegegeven dat sprake is van vogelgriep waarvan het virus op de mens kan overspringen.

Taiwan zegt intussen, dankzij de snelle ruiming van 55.000 kippen, volledig vrij te zijn van het virulente virus. De kippen bleken niet besmet te zijn met H5N1, maar met het voor mensen ongevaarlijke H5N2-virus.

In Bangladesh bestaat de vrees dat ook daar het vogelgriepvirus heeft toegeslagen. In de afgelopen 24 uur zijn in het noorden drie mensen overleden zonder dat duidelijk is waaraan. In totaal komt het dodental wegens die mysterieuze ziekte op vijftien.

Hoewel voor zover bekend het H5N1-virus alleen van levende kippen op mensen kan worden overgebracht – vooral via de uitwerpselen – vreest de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat het virus resistent is tegen één van de twee typen medicijnen tegen griepvirussen, en wel de goedkope soort. ,,Deze ziekte treedt op in minder ontwikkelde landen'', verklaarde WHO-woordvoerder Dick Thompson. ,,Dus wat we willen hebben is een medicijn dat betaalbaar is.''

Achtergrond: pagina 5