Verlies en omzet lager bij Crucell

Biotechbedrijf Crucell heeft zijn verlies over 2003 met meer dan de helft weten terug te brengen tot 23,4 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies nog bijna 56 miljoen euro, wat toen vooral het gevolg was van afschrijvingen op goodwill.

Het negatieve resultaat is nog altijd groter dan de omzet die het in Leiden gevestigde bedrijf realiseert. In het afgelopen jaar bedroeg de omzet 7,4 miljoen euro, 2,2 miljoen lager dan in 2002. Eind 2003 had Crucell 87,2 miljoen euro in kas tegen 110,6 miljoen aan het einde van 2002.

Crucell, dat productiemethoden ontwikkelt voor vaccins tegen griep, het West-Nijlvirus, malaria en het Ebola-virus, laat weten dat het in december een ,,aanzienlijk'' geldbedrag heeft ontvangen voor de samenwerking met het Franse bedrijf Aventis Pasteur. Beide bedrijven gaan samen een nieuw griepvaccin ontwikkelen en verkopen. Het bedrag dat Crucell hiervoor krijgt, is niet meegenomen in de cijfers over 2003, maar wordt de komende jaren als omzet geboekt.

Volgens de vandaag aangetreden bestuursvoorziter R. Brus zal het drie tot zes jaar duren voordat het eerste vaccin van Crucell op de markt komt. Op dit moment is het bedrijf het meest gevorderd met de ontwikkeling van het Ebola-vaccin. De markt voor dit vaccin bedraagt volgens Brus ongeveer 90 miljoen euro per jaar. D. Valerio, tot voor kort de hoogste man bij Crucell, blijft dit jaar bij het bedrijf werkzaam en wordt vanaf volgend jaar commissaris.