Top Italiaans softwarebedrijf gearresteerd

Twee topmannen van het Italiaanse softwarebedrijf Finmatica, de oprichter en de voormalige bestuursvoorzitter, zijn zaterdagavond gearresteerd op verdenking van vervalsing van jaarrekeningen. De twee zijn onder huisarrest geplaatst.

Pierluigi Crudele, een van de oprichters van Finmatica, en de voormalige bestuursvoorzitter Fabio Bottari zijn door de Guardia di Finanza, de Italiaanse financiële politie, ondervraagd over de boekhouding van het bedrijf. Crudele, Bottari en vijf andere Finmatica-bestuurders staan onder verdenking van vervalsing van de jaarrekening over 2002 en 2003 en het maskeren van miljoenenverliezen in de cijfers.

Openbaar aanklagers van Brescia zijn vorige week dinsdag begonnen met een onderzoek naar mogelijke valse rapportages, manipulatie van koersen en het belemmeren van de toezichthouders bij de uitvoering van hun werk. De onderzoekers hebben veertig dozen met documenten in beslag genomen bij Finmatica.

Finmatica kondigde afgelopen donderdag aan dat Crudele en Bottari direct nadat het onderzoek naar de boekhoudpraktijken van het bedrijf is gestart zijn afgetreden als respectievelijk president-commissaris en bestuursvoorzitter. In een verklaring zei het bedrijf dat beide bestuurders ervan overtuigd zijn dat ze ,,gehandeld hebben binnen de grenzen van de wet en in het belang van het bedrijf en de aandeelhouders''.

Crudele is de grondlegger van Finmatica en een van de softwarepioniers van Italië. Finmatica heeft inmiddels twee nieuwe bestuurders benoemd, Michele Carpaneda, afkomstig van een Milanese accountantsorganisatie, en voormalig internetondernemer Enrico Marinelli.

Finmatica, dat gespecialiseerd is in de automatisering van banken en verzekeraars, had voordat het in verband werd gebracht met fraude zijn beurswaarde al zien halveren na ongerustheid onder aandeelhouders over de grote schuldenlast van het bedrijf. Die ongerustheid ontstond nadat de Italiaanse beurstoezichthouder Finmatica vorige week, naar aanleiding van het Parmalat-schandaal, gevraagd had naar informatie over de schuldenpositie van het bedrijf na de uitgifte van converteerbare obligaties ter waarde van 55 miljoen euro.