Timmer wint wel afstanden in Harbin

Ondanks de vermoeidheid na de WK sprint heeft Marianne Timmer afgelopen weekeinde drie van de vier afstanden gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Harbin. De Groningse die vorige week in Nagano met haar ploeggenoot Erben Wennemars wereldkampioen sprint werd, won tweemaal de 1.000 meter en gisteren was ze de snelste op de 500 meter. In Japan slaagde ze er vorige week niet in om een afstand te winnen.

Wennemars won zaterdag de eerste 1.000 meter en eindigde gisteren op zijn specialiteit op de derde plaats, achter de zegevierende Gerard van Velde en de sterke Beorn Nijenhuis.

Timmer behaalde gisteren op de afsluitende 1.000 meter haar elfde wereldbekerzege. Daarmee passeerde ze Yvonne van Gennip, die tien overwinningen behaalde bij wereldbekerwedstrijden. In het wereldbekerklassement steeg Timmer met stip naar de eerste plaats, mede dankzij de afwezigheid van haar Amerikaanse concurrente Jennifer Rodriguez.

De 29-jarige inwoonster van Tynaarlo kan na Van Gennip en Tonny de Jong de derde Nederlandse schaatsster worden die een wereldbeker wint.

Timmer reageerde zaterdag al opgetogen na haar derde (500 meter) en eerste plaats (1.000 meter). ,,Het viel niet mee om een kleine week na het WK in Nagano mijn kop erbij te houden. Maar het is mijn baan, dus het moest wel. Het ging beter dan ik had verwacht.'' Een dag later was haar blijdschap dankzij twee ritzeges nog groter. Maar ze toonde ook opvallend veel zelfkritiek. ,,Als ik naar mijn tijden kijk op de 500 meter en het eerste rondje van de 1.000 meter, moet ik concluderen dat het beter kan. Technisch gezien dan.''

Voor Wennemars was het gisteren zijn eerste `nederlaag' in zeven wereldbekerwedstrijden op rij, inclusief de laatste twee races van het vorige seizoen. Met een nieuwe zege op de 1.000 meter had hij gisteren in Harbin de Rus Igor Zjelezovski geëvenaard, die eerder op dezelfde afstand zeven races op rij won. Het was uitgerekend Van Velde die Wennemars eindelijk weer eens te snel af was, de man die hem op 1 maart 2003 voor de laatste keer aftroefde op de 1.000 meter. ,,Ach, het moest er een keer van komen'', sprak Wennemars monter. ,,Ik reed een redelijke race tot aan de laatste bocht. Die liet ik helemaal lopen. Ik heb zo'n dertig meter amper afgezet met mijn schaatsen. Dan weet je dat je niet kan winnen.''