Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Een portret van de Britse premier Tony Blair die vecht voor zijn politieke leven: morgen een debat over omstreden plannen voor studiefinanciering en woensdag de presentatie van het Hutton-rapport over de oorlog in Irak en de dood van wapenexpert David Kelly. Daarnaast een reportage over het werk van de recherche n.a.v. een kritisch onderzoek over de organisatie en doelmatigheid. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de toegekende Michelin-sterren, de voorverkiezingen voor de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat in New Hampshire en eenvooruitblik op het Huttonrapport en de eventuele gevolgen voor de Britse regering. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

NCRV Dokument: De tijd op je hielen. Het derde deel van een serie van vier waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met het ouder worden. Ned 1, 23.02-23.45u.

Broken silence: Children from the Abyss. Documentaire over de overlevenden van de holocaust in de voormalige Sovjet Unie. BBC2, 1.0-2.00u

KUNST/FILM

R.A.M.: IFFR 2004. Dagelijks verslag van het 33ste International Film Festival Rotterdam. Ned.3, 23.45-0.00u.

PRAATPROGRAMMA

Radar. Het consumentenprogramma test lampen van een aantal nieuwe modellen auto's. Verder aandacht voor vakantiereizen. Per gezin kan honderden euro's worden bespaard. Uitreiking van de Loden Leeuw 2003 voor de meest irritante reclame volgens de kijkers. Ned.2. 20.25-21.00u.

Muntz en van de Windt: Het grote complot - De wereld verklaard. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.02-20.32u.

De leugen regeert. Wat is de grens van toelaatbaarheid bij undercover-journalistiek. Verslag van een reportage in Panorama waarin de verslaggever zich voordeed als dakloze. Ned.3, 21.03-22.00u.

AMUSEMENT

Bosom Pals. Engelse animatiefilm in twee delen van kunstenares Beryl Cook over vriendinnen die veel tijd doorbrengen in een stamkroeg. Met stemmen van o.m. Dawn French. BBC1, 23.35-0.00u.

FILM

Lethal weapon 3 (Richard Donner, 1992, VS). Volvette actiethriller naar beproefde succesformule, waarin politieagenten Mel Gibson en Danny Glover met illegale wapentransacties te maken krijgen. Joe Pesci werkt het duo wederom op de zenuwen en de kijker op de lachspieren. SBS 6, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Nuit d'été en ville (Michel Deville, 1990, Frankrijk). Heerlijk landerige praatfilm, waarin de toevallige ontmoeting van Louis (Jean-Hugues Anglade) en Emilie (Marie Trintignant) leidt tot een zwoele zomernacht en ongewisse dag erna. TV5, 22.30-0.00u.

Fresh (Boaz Yakin, 1994, VS/Frankrijk). Indringend regieduut van Yakin, waarin hij zijn blik richt op de twaalfjarige zwarte drugskoerier Fresh (Sean Nelson), die de 'grote jongens' in de Brooklyn-wittepoederbusiness tegen elkaar opzet. Een jeugddrama, in meer dan één betekenis des woords. Nederland 2, 23.40-1.35u.

Wilde Jahre (Burkhard Steger, 1994, Duitsland). Interessant kleinschalig drama over de toevallige ontmoeting van een handvol jongelui op het drielandenpunt van België, Duitsland en Luxemburg. Acteurtalent Johannes Brandup won de Max Ophüls-Preis voor zijn vertolking. ZDF, 0.35-2.10u.

The water babies (Lionel Jeffries, 1978, Groot-Brittannië). Acteur-regisseur Jeffries, castte James Mason in een atypische rol als schoorsteenveger die in contact komt met eigenaardige creatuurtjes die in het water leven. Vakmatige kinderfilm met animatie, naar het sprookje van Charles Kingsley. Morgen, BBC 2, 14.30-16.00u.

RADIO

Kunststof. Aandacht voor acteur Bram van der Vlugt die voor het Nationale Toneel een boosaardige psychiater speelt die in Blauw/Oranje, dat onlangs in premièreging. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Anton Valens, schilder en schrijver in Groningen. Daarna o.m. een gesprek met de bioloog Tijs Goldschmidt over de Nederlandse bioloog Niko Tinbergen, Nobelprijswinnaar voor zijn de studie naar het gedrag van dieren. Over Tinbergen verscheen onlangs een biografie. Gesproken brief van Ralhp Aarnout vanuit Wenen, Jan Rot en een nieuwe Matthäus Passion, de werkplek van dichter Menno Wigman. 747AM, 21.02-23.02.