SPS wil partijleider niet als president

De Russische liberale partij SPS steunt de kandidatuur van haar eigen leider, Irina Chakamada, voor het presidentschap niet. De leiding van de SPS besloot gisteren geen stemadvies te geven voor de komende presidentsverkiezingen. Binnen de SPS wil een fractie, onder leiding van Tjsoebais, hoofd van het elektriciteitsmonopolie UES, en ex-premier Gaidar, president Poetin steunen, anderen prefereren Chakamada. Die stelde zich begin deze maand geheel onverwachts kandidaat, volgens hardnekkige geruchten op verzoek van het Kremlin, dat enige `democratische oppositie' wenst bij de herverkiezing van Poetin. Chakamada, die bekend staat als een Kremlin-loyaliste, probeert sindsdien haar geloofwaardigheid in eigen kring te herstellen door allerlei heikele punten aan de orde te stellen, zoals de afwikkeling van het gijzeldrama in het Nord-Ost theater in 2002.