SP-raadslid geschorst

Het afdelingsbestuur van de SP in Heerenveen heeft het raadslid H. de Wit geschorst. De Wit is de afgelopen anderhalf jaar vrijwel niet bij raads- en commissievergaderingen aanwezig geweest.

De SP-afdeling Heerenveen heeft er nu genoeg van dat het SP-geluid bijna nooit klonk in de raad. De Wit is per 21 januari geschorst, nadat hij had geweigerd zijn zetel ter beschikking te stellen. Voorzitter W. Swart van het afdelingsbestuur: ,,Als hij al aanwezig was, zei hij niks. Dit is heel ongelukkig.''

Het was voor het eerst dat de SP met een zetel in de raad van Heerenveen werd gekozen. Diverse gesprekken zijn volgens Swart al gevoerd met De Wit. Naar verwachting zal de ledenvergadering dinsdag de schorsing bekrachtigen. De Wit zelf zei vanmorgen desgevraagd dat hij nu wel bereid is zijn SP-zetel op te geven. ,,Het is de zetel van de partij. Maar ik moet eerst mijn ontslag nog indienen bij de burgemeester.'' Volgens De Wit moest hij wegens ziekte vaak verstek laten gaan bij raads- en commissievergaderingen. Toch had hij, met begeleiding, wel raadslid willen blijven. Hij zegt teleurgesteld te zijn in de partij. Toen hij in 2002 raadslid werd, zou hij al hebben aangegeven dat er ,,problemen'' binnen de afdeling waren. ,,Daar is toen niets mee gedaan. Ik stond er als onervaren raadslid alleen voor.'' Vanaf het begin van zijn raadslidmaatschap had De Wit ook een conflict met de partij over zijn vergoeding, die hij weigerde af te staan. In september tekende hij een verklaring dat hij daartoe wel bereid was. SP-Kamerlid Ali Lazrak verzet zich eveneens tegen de afdrachtregeling van de partij.