Sneek verslaat Californië

De stad is ,,charming'' en ,,een ideale uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht over het Sneekermeer en andere Friese wateren''. Het Britse tv-programma `Holiday 10 best' zette de Friese watersportplaats in de toptien van beste vakantiebestemmingen ter wereld op het gebied van waterrecreatie. BBC-verslaggever Rowland Rivron zette de Waterpoortstad (32.000 inwoners) op de vijfde plaats, boven Californië, IJsland, Stockholm, de Canarische eilanden en Kroatië. Alleen Canada, de Kaaimaneilanden, Venetië en een cruise over de Egeïsche Zee moet Sneek voor zich dulden. Het BBC-programma maakt de lijsten jaarlijks rond allerlei vakantiethema's zoals ecotoerisme, avontuur en romantische uitstapjes.

Burgemeester Arno Brok (VVD) van Sneek spreekt van ,,een boppeslach''. ,,Dit is heel erg mooi en een groot compliment voor iedereen die in Sneek actief is in de waterrecreatie en het toerisme. Je kunt het vergelijken met een Michelinster.'' Brok was niet verbaasd over de toptien notering. ,,Wat weinig mensen weten is dat onze jaarlijkse Sneekweek het grootste zeilevenement van Europa op binnenwater is. Verder hebben we de mooiste historische binnenstad van ons land boven de grote rivieren.''

Brok verwacht dat de nominatie veel extra toeristen naar Sneek en omgeving zal trekken. ,,Ook uit het buitenland. Het zal veel mensen net dat extra zetje geven om hier een kijkje te nemen.'' Hij wil de toptien-notering ,,op gepaste en effectieve wijze uitbuiten''. Hoe is nog niet bekend. Extra advertenties zijn niet nodig, denkt hij. ,,We krijgen nu enorm veel publiciteit. Je moet jezelf ook niet overschreeuwen, dat past niet bij de Friese volksaard. Maar vast staat wel dat deze notering blijft hangen, ook nationaal.''

De historische binnenstad van Sneek werd vorig jaar oktober door het Platform Binnenstadmanagement uitgeroepen tot de op een na beste van Nederland, na Den Bosch.