Shell gedaagd voor rechter in VS om reserves

De Koninklijke/Shell Groep is gedaagd door het Amerikaanse advocatenkantoor Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach. Shell zou boekhoudregels hebben overtreden door de reserves te hoog in te schatten.

Een woordvoerder van het energieconcern kon vanmorgen nog niet reageren op het bericht omdat Shell nog geen dagvaarding heeft ontvangen. Shell verraste de financiële wereld eerder deze maand door de `bewezen' reserves met 20 procent te verminderen. Volgens het concern zijn de voorraden – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie van 159 liter – wel aanwezig, maar zal het langer duren eer ze kunnen worden opgepompt en staan ze daarom nu onder de noemer `waarschijnlijk'.

De aandelen van zowel Koninklijke Olie in Amsterdam als Shell Trading in Londen kregen een flinke klap na de bijstelling. Het concern ligt sindsdien ook zwaar onder vuur van aandeelhouders die opheldering eisen en willen dat bestuursvoorzitter Sir Philip Watts verantwoording aflegt. Shell wil echter weinig meer kwijt over de bijstelling. Het stelt dat het van de effectenbeurs geen gevoelige informatie meer naar buiten mag brengen omdat het in de zogenoemde `stille periode' zit, de periode vlak voor de bekendmaking van resultaten. De cijfers over 2003 worden op 5 februari bekendgemaakt.

Milberg Weiss, met hoofdkantoor in New York, heeft een reputatie opgebouwd met het voeren van zogeheten class action suits, het namens een groep mensen, in dit geval beleggers, indienen van een gezamenlijke claim. Het kantoor wil de belangen van Shell-aandeelhouders dienen door het bedrijf via de districtsrechtbank van New Jersey aan te pakken.

Niet alleen Shell wordt aangeklaagd. Ook managers als Watts, Koninklijke Olie-topman Jeroen van der Veer en financieel directeur Judy Boynton worden verantwoordelijk gesteld voor de problemen rond de reserves. Volgens de klacht die is ingediend hebben de beklaagden ,,doelbewust boekhoudregels en voorschriften overtreden die te maken hebben met olie- en gasreserves, wat heeft geleid tot een schokkende en ongehoorde overschatting van de reserves''. Het resultaat van de te hoog weergegeven reserves heeft de afgelopen jaren weer geleid tot een te hoge waardering van Shell, zo stelt het kantoor. Hierdoor hebben beleggers de afgelopen jaren met verkeerde informatie aandelen aangeschaft, aldus Milberg Weiss.

Het aandeel Koninklijke Olie had weinig last van het nieuws. Het stond vanmorgen op 38 euro, een plus van 0,4 procent, terwijl de meeste fondsen op verlies stonden.