Sektarisme laait op in zuiden Thailand

In het islamitische zuiden van Thailand is gisteren een Boeddhistische politieman doodgeschoten terwijl hij in zijn tuintje zijn kippen stond te voeren. De 31-jarige sergeant is het negende dodelijke slachtoffer van spanningen die deze maand in de drie zuidelijke Thaise provincies zijn opgelaaid. In de betrokken provincies werd drie weken geleden de staat van beleg afgekondigd. De meerderheid van de bevolking daar is moslim, waar voor heel Thailand geldt dat het 90 procent boeddhistisch is.

Zaterdag en donderdag werden op verschillende plekken in het zuiden drie boeddhistische monniken gedood terwijl ze hun ochtend-aalmoezen aan het ophalen waren. Mannen op brommers passeerden de monniken en sneden in het voorbijgaan hun kelen open met machetes of staken ze in de rug. Ook overleed afgelopen zaterdag een 65-jarige dorpeling toen gemaskerde mannen met bijlen op hem in hakten. Een politieman werd neergeschoten toen hij met zijn vrouw op zijn brommer zat. Ze hebben de aanslag overleefd.

Moslimleiders in het zuiden hebben de moorden veroordeeld. Alom wordt verondersteld dat de daders separatistische moslims zijn die in het zuiden van Thailand een onafhankelijke islamitische staat willen vestigen. Tot 4 januari dit jaar had deze beweging jarenlang niet voor problemen gezorgd. Maar op die dag staken ze volgens de regering 21 staatsscholen in brand en overvielen ze een legerkazerne, waarbij vier militairen werden doodgeschoten en driehonderd geweren werden buitgemaakt.

Sindsdien ontploffen bommen in of bij politiebureaus en worden politiemannen onder vuur genomen. Volgens de gouverneur van één van de drie provincies, bereiden de terroristen aanslagen op winkelcentra, hotels en banken met autobommen voor, die tot doel hebben zoveel mogelijk boeddhisten te doden.

Premier Thaksin Shinawatra van Thailand is ontevreden over de medewerking die leger en politie krijgen van de moslimgemeenschap om de daders van de aanslagen te pakken te krijgen. ,,Ik maak me er zorgen over dat Thaise moslims de autoriteiten geen bruikbare informatie hebben gegeven om die criminelen te vangen'', zei Thaksin afgelopen zaterdag tijdens zijn wekelijkse radiopraatje. Hij kondigde vandaag aan meer militairen naar de drie provincies te sturen.