Saakasjvili wil van Georgië eenheid maken

De nieuwe Georgische president Michail Saakasjvili heeft gisteren bij zijn inauguratie gezegd dat zijn belangrijkste taak de vereniging van Georgië is. Eregast bij de ceremonie was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, die vandaag Moskou bezoekt.

Saakasjvili werd gisteren ingezworen op de trappen van het parlementsgebouw in Tbilisi. Vooraf hield hij een gezamelijke persconferentie met Powell, die naast hem zat tijdens de ceremonie. Achteraf beantwoordde het duo vragen van Georgische burgers en bezochten ze samen een galavoorstelling.

De rol van Powells Russische collega Ivanov was daarmee vergeleken bescheiden: hij zat tijdens de inauguratie enkele stoelen verderop en sprak Saakasjvili kort achter gesloten deuren. Saakasjvili zei niet te hopen dat zijn kleine land een ,,slagveld tussen de grootmachten'' wordt. ,,Ik ben niet pro-Amerikaans of pro-Russisch, ik ben pro-Georgisch.''

Powell beloofde Georgië dit jaar 166 miljoen dollar hulpgeld en nodigde Saakasjvili uit voor een bezoek aan het Witte Huis op 25 februari. De Amerikaan beklemtoonde dat er geen rivaliteit met Rusland omtrent Georgië bestaat. De aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Georgië mocht geen naam hebben, aldus Powell: slechts tachtig tot honderd man die het Georgische leger trainen om de wetteloze Pankisi-vallei te zuiveren van Tsjetsjeense strijders, en dat zou ook in belang van Rusland zijn. Powell sloot de komst van Amerikaanse bases in Georgië uit en riep Rusland op zijn legerbases in Georgië te ontruimen. Rusland beloofde in 1999 Georgië dit jaar te verlaten, maar zegt nu nog tien jaar nodig te hebben.

Saakasjvili, begin deze maand tot president gekozen, legde de eed af met zijn hand op de Georgische grondwet. De gevel van het parlement was behangen met de wit-rode vlaggen met vijf kruisen, een middeleeuwse vlag die nu de nationale vlag is. Aan de overkant hing de vlag van de Europese Unie, volgens Saakasjvili óók een Georgische vlag. De twee straaljagers van de Georigsche luchtmacht vlogen laag over de menigte, een helikopter strooide rozenblaadjes uit – een verwijzing naar de `rozenrevolutie' van november, die leidde tot het aftreden van zijn voorganger Sjevardnadze. Die bleef gisteren thuis en vierde daar zijn verjaardag.