Redrama

De hele wereld rapt, van Zwolle via Dakar tot Mexico-stad, dus ook in Finland bestaat een – nog prille – hiphop-scene met Redrama. Hij komt voort uit het internationale verbond Alien Alliance, met ook een Ethiopiër, een Noor en een Zuid-Afrikaan. Redrama maakte als eerste een solo-cd, Everyday Soundtrack. En als je niet beter wist zou je hem voor een naar de Bronx geëmigreerde Jamaicaan houden, zo vanzelfsprekend klinken de flows.

De cd wordt bovendien gesierd door zeldzaam relaxte, verende instrumentaties. Droog ploppende bassen doen denken aan vroege reggae, en zijn het baken in lui repeterende gitaarriffs of orgel, en gedoseerde drums.

Natuurlijk is het grappig om raps te horen over `Helsinki shitty park streets', waarin de Finse hoofdstad een `urban safari' genoemd wordt. Dan ligt een tekst als `my flow's a snowplough for you' (in het geweldige If You With That) meer voor de hand. Verrassend en meeslepend is vooral Redrama's voordracht zelf. Met de trefzekere frasering van een kalme Eminem, krijgt iedere syllabe hier een `rond' effect. Alsof de woorden als knikkers door zijn mond rollen.

Redrama. Everyday Soundtrack (Virgin 07243 592587)