Prinsen naar het Vikingschip

Op het ijs van Thialf ontpopte Tom Prinsen zich als een schaatsende reuzendoder. In een skate-off voor het vierde Nederlandse startbewijs van de WK allround in Hamar (7-8 februari) versloeg de nieuwe ster drie voormalige wereldkampioenen: Ids Postma, Rintje Ritsma en Gianni Romme. Vooral de laatste werd in zijn hemd gezet. Romme toonde zich vorig seizoen nog ongenaakbaar als allrounder en won toen drie titels.

Ene Tom Prinsen was hem echter zaterdagavond te snel af. Weinigen kenden de 21-jarige Enschedeër voor de aanvang van dit seizoen. Tot hij op een vroege novemberochtend in Erfurt in de B-groep van het World Cup-programma opzien baarde door zijn persoonlijk record op de tien kilometer met liefst 33 seconden scherper te stellen. De 13.22,88 was zelfs even goed voor een baanrecord. Op de NK allround werd Prinsen op de vijf kilometer mogelijk op dezelfde wijze benadeeld door de wind als Mark Tuitert en eindigde hij in het algemeen klassement nog bescheiden als zevende. Maar zaterdag was Prinsen onmiskenbaar de beste. Hij won de 1.500 meter en moest op de vijf kilometer alleen stayer Bob de Jong voor zich dulden.

Met dit resultaat verbaasde Prinsen ook zichzelf. Hij was eigenlijk naar Heerenveen gekomen om zich te plaatsen voor de World Cup. Het werd het hoogste podium voor de allrounders. ,,Dit had ik echt niet verwacht. De vorm van de dag is bepalend geweest'', reageerde hij nuchter. ,,In Hamar zal ik knetterhard mijn best doen.'' Naast de Holtenaar Mark Tuitert is Prinsen de tweede Tukker die in het Noorse Vikingschip aan de start verschijnt. Hij spreekt al van Tukker Terror op het WK. ,,Dat staat ergens op een viaduct boven een snelweg. Waarschijnlijk erop geklad door voetbalsupporters.''

Prinsen werd door zijn zus enthousiast gemaakt voor het schaatsen. De marathonrijdster Iris Prinsen ontdekte haar talent toen zij ooit eens meeging met een vriendin naar de ijsbaan. Toen Tom zag dat zijn zus goed uit de voeten kon in het marathonpeloton, dacht hij: dat kan ik ook. Hij bleek eveneens aanleg te hebben voor het hardrijden. Maar een ongeluk op zeventienjarige leeftijd dreigde zijn veelbelovende loopbaan in de kiem te smoren. Bij selectiewedstrijden voor het NK sprint stak Prinsen met zijn schaats in zijn rechterenkel. Daardoor werden enkele pezen doorgesneden. Hij ging onderuit en bleef met de gehavende voet in de boarding haken. Daardoor verbrijzelde het jonge talent zijn kuitbeen en scheurde in zijn voet alles af wat nog heel was.

Na een operatie hadden de artsen aanvankelijk een jobstijding voor Prinsen: het schaatsen kon hij vergeten, hij mocht al blij zijn als hij weer gewoon kon lopen. Later werd zijn herstel op zeventig procent geschat. ,,Die dertig procent doe ik er zelf wel bij'', reageerde Prinsen. Desnoods ging hij in rolstoel terug naar de ijsbaan.

Het herstel bleek mee te vallen. Op het kunstijs van Deventer werd hij klaargestoomd voor het grote werk. Daar had hij in zijn jongere jaren ook Erben Wennemars over het ijs zien flitsen. De Oekraïner Kosta Poltavets, coach van de DSB-ploeg, heeft hem het laatste zetje naar de top gegeven.

Opvallend genoeg rijdt Prinsen de lange afstanden met één arm los. Zijn bewegingsritme is hoog. ,,Met een arm op de rug zit de Schwung er beter in. Zeker op de vijf kilometer. Op de tien laat ik het afhangen van de vorm van de dag of ik met een of twee armen op de rug rijd.'' Schaatsen is zijn leven geworden. Ondanks de interesse voor alles wat met techniek te maken heeft. ,,Ik heb MTS geprobeerd. Maar dat bleek toch moeilijk te combineren.''

Prinsen was dit weekeinde niet de enige succesvolle DSB'er. In Oostenrijk won Peter de Vries het Open Nederlands kampioenschap marathon. Samen gaven ze het seizoen voor het team toch nog een positieve wending. Eerder werd bekend dat DSB de contracten van een aantal rijders niet zal verlengen. Prinsen hield zich er nog niet mee bezig. ,,Daarvoor heb ik me de afgelopen weken te veel op mijn eigen doelen geconcentreerd.''

    • Erik Oudshoorn