Powell: Irak had mogelijk geen verboden wapens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft zaterdag toegegeven dat Irak mogelijk geen massavernietigingswapens bezat voor de oorlog van vorig jaar. Powell zei dat zaterdag onderweg naar Georgië in antwoord op vragen over de uitspraak van David Kay, de vertrekkende leider van het Amerikaanse wapeninspectieteam, dat er in Irak naar zijn mening geen massavernietigingswapens lagen opgeslagen.

Nog geen jaar geleden gaf Powell een presentatie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin hij onder andere stelde dat grote hoeveelheden chemische wapens in Irak verborgen lagen, waarmee resoluties van de Veiligheidsraad werden overtreden. Maar zaterdag zei hij tegen verslaggevers die met hem meereisden dat het ,,,een open vraag'' is of Irak massavernietigingswapens bezat. ,,Het antwoord op die vraag luidt: we weten het nog niet.'' Hij erkende dat Washington dacht dat de ten val gebrachte Iraakse leider Saddam Hussein verboden wapens bezat maar voegde eraan toe: ,,We hadden vragen die beantwoord moesten worden. Wat was het? Honderd ton, 500 ton of nul ton? Was het zoveel liter antrax, tien keer zoveel of niets?''

David Kay maakte vrijdag zijn vertrek bekend na maandenlang, aan het hoofd van een team van 1.400 man – de Iraq Survey Group – vergeefs naar massavernietigingswapens in Irak te hebben gezocht. Het team zal nog verder zoeken onder leiding van Charles Duelfer. Kay zei in vraaggesprekken niet te geloven dat in Irak sinds de Golfoorlog van 1991 op grote schaal chemische of biologische wapens zijn geproduceerd. Daarbij trok hij de kwaliteit van het werk van de inlichtingendiensten in twijfel.

Vrijdag zei een woordvoerder van president Bush nog dat de Amerikaanse regering bleef bij haar standpunt dat Irak verboden wapens bezat voordat de oorlog vorig jaar begon. De woordvoerder zei dat het slechts een kwestie van tijd was voor de inspecteurs in Irak die zouden vinden. De Britse premier Tony Blair, Amerika's belangrijkste bondgenoot in de oorlog tegen Saddam Hussein, zei in een gisteren gepubliceerd maar vóór Kay's uitspraak afgenomen vraaggesprek nog steeds te geloven in de informatie van de inlichtingendiensten dat Saddam Hussein massavernietigingswapens produceerde. ,,Ik geloof dat die informatie correct was en ik denk dat we uiteindelijk een uitleg zullen krijgen'', zei hij tegen The Observer. ,,Ik twijfel er absoluut niet aan dat de informatie echt was.''

In Irak werden afgelopen weekeinde zes Amerikaanse militairen bij verschillende aanvallen gedood. Alle incidenten hadden plaats in het sunnitische midden van Irak, waar aanhangers van Saddam Hussein en sunnitische extremisten actief zijn. Drie Amerikaanse militairen worden vermist. Twee zaten in een helikopter die gisteren neerstortte tijdens een zoektocht naar een collega die in een patrouilleboot op de Tigris bij Mosul was verdwenen. Het is niet duidelijk of de helikopter is neergeschoten.