Papandreou stuurt tien partijleden weg

In de Griekse sociaal-democratische regeringspartij PASOK heerst enige ontreddering nadat de aanstaande leider van de partij, Jórgos Papandreou, maatregelen heeft afgekondigd tegen onderminister Páchtas van Financiën en negen afgevaardigden.

De tien PASOK-politici joegen er vorige week tijdens een nachtelijke zitting, waarbij veel parlementariërs ontbraken, een wetsaanvulling door die de aanleg mogelijk maakt van een groot woning- en bungalowproject in een bebost gebied van Chalkidikí (Noordoost-Griekenland), het kiesdistrict van de minister. Zulk een project druist in tegen de Griekse beleid inzake bosbescherming.

De onderminister is tot aftreden gedwongen en wordt, evenals acht afgevaardigden, verwijderd van de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 7 maart. De negende was dit al eerder overkomen. De beschuldigden geven met verschillende interpretaties van wat er is gebeurd. Enkelen zeggen dat hun handtekening is vervalst, anderen houden vast aan de juistheid van hun steun aan het project, dat drieduizend arbeidsplaatsen zou garanderen en het toerisme in deze noodlijdende streek zou bevorderen. Allen eisen het recht op, zich bij de desbetreffende partijorganen te verdedigen, en één dreigt openlijk met zelfmoord als hij dat niet krijgt.

Opmerkelijk is dat het initiatief tot de `zuivering' is genomen door de man die alleen nog maar kandidaat-voorzitter van de partij is. Pas op 8 februari beslist de partij over Papandreou's voordracht. Simitis, nu nog partijvoorzitter én premier, heeft in deze zaak nog niets van zich laten horen.